Zelenski, apel către România: Puteți să ne oferiți mai mult?

Foto: Administrația Prezidențială
Foto: Administrația Prezidențială

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut un apel public pentru poporul român, marți seară.

„Suntem oameni puternici, nu ne plângem, dar în acea perioadă (iarna trecută) nu aveam nevoie decât de transformatoare electrice, diverse tehnologii care țin de energie și sisteme de apărare antiaeriană, iar în acest caz am vorbit și astăzi am primit o decizie foarte importantă referitoare la lucrurile de care avem nevoie.

Întrebarea este, puteți să ne oferiți mai mult? Voi veți decide”, a transmis președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în cadrul unui interviu pentru Digi 24.

Președintele ucrainean s-a întâlnit marți cu toți oficialii români de la nivel înalt.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat importanţa dialogului coordonat dintre România, Ucraina, Republica Moldova, Comisia Europeană şi Statele Unite ale Americii pe tema interconectivităţii. El a arătat deschiderea părţii române pentru aprofundarea acestui format de dialog, ca urmare a concluziilor rezultate din discuţiile avute la Galaţi, în luna august, şi Constanţa, în septembrie, a precizat Guvernul.

Prim-ministrul a reamintit "preocupările" României privind protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina. El a reluat solicitarea ca autorităţile ucrainene să recunoască, în cel mai scurt timp, inexistenţa aşa-numitei "limbi moldoveneşti".

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că la Consiliul European din decembrie va pleda pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova până la finalul anului 2023.

"Astăzi am reconfirmat sprijinul politic şi practic al României pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi Republica Moldova până la finalul anului 2023. Voi pleda personal pentru această decizie la Consiliul European din decembrie. Este o decizie care va confirma progresele înregistrate de Ucraina şi Republica Moldova în ciuda condiţiilor extrem de dificile. Este şi o decizie strategică pentru Uniunea Europeană", a spus şeful statului la conferinţa de presă comună cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski.

Președintele Iohannis a făcut referire și la subiectul minorității românești din Ucraina.

"Noi ne dorim ca cele două minorităţi, care sunt importante pentru noi amândoi, să aibă drepturi similare, în special ne referim aici, evident, la limba vorbită şi la educaţia primită în limba maternă", a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel