Țările NATO care nu sunt de acord cu aderarea imediată a Ucrainei la Alianță

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski se confruntă cu o problemă majoră privind Ucraina.

Unele dintre statele cheie ale Alianței nu vor aderarea imediată a Ucrainei la NATO, scrie POLITICO.

Germania și SUA se numără printre marile puteri care pun frântă planului lui Zelenski, privind o invitație imediată de a adera la NATO, au spus patru oficiali și diplomați americani și din cadrul NATO sub protecția anonimatului, conform sursei citate.

În planul său de victorie, Zelesnki a solicitat o invitație imediată, însă a recunoscut că aderarea efectivă la Alianță va fi posibilă doar după încheierea războiului cu Rusia. Președintele Ucrainei a insistat săptămâna aceasta că este „fundamental” pentru Ucraina „să primească o invitație în timpul războiului”. Însă principalii membri ai Alianței sunt îngrijorați să nu fie atrași într-un război cu Federația Rusă.

Ce spun Statele Unite



Într-un interviu acordat POLITICO, ambasadoarea americană demisionară la NATO, Julianne Smith, a evidențiat poziția americană. „Alianța nu a ajuns, până în prezent, în punctul în care este pregătită să ofere statutul de membru sau o invitație Ucrainei”, a declarat ea.

Poziția Germaniei

În ce privește Germania, un furnizor militar major pentru Ucraina, Zelenski a recunoscut faptul că Olaf Scholz nu îl va sprijini cu privire la invitația rapidă de aderare la NATO.

„Am o relație foarte bună cu Scholz. Sunt recunoscător că Scholz ajută. Germania este a doua în ceea ce privește sprijinul. Dar faptul că partea germană este sceptică cu privire la aderarea noastră la NATO este un fapt. Cu toții va trebui să lucrăm mult cu partea germană. Dar, totuși, Statele Unite vor avea o influență asupra acesteia”, a spus președintele ucrainean, la începutul acestei săptămâni.

Ungaria și Slovacia se opun



Germania și Statele Unite nu sunt singurele care se opun, ci și Ungaria și Slovacia, dar de la pe alte teme. Actualii lor lideri populiști au în general o poziție pro-Kremlin. Premierul ungar Viktor Orban blochează fondurile Uniunii Europene, pentru înarmarea Ucrainei și renunță la programul NATO de trimitere de ajutor către Kiev.

Într-o postare pe rețelele sociale, Orban a numit planul de victorie al lui Zelenski „mai mult decât terifiant”. Robert Fico din Slovacia a avertizat la începutul lunii octombrie faptul că aderarea Ucrainei la NATO „ar fi o bază bună pentru un Al Treilea Război Mondial”. Totodată, a promis că nu va fi „niciodată de acord” cu acest fapt.

Belgia, Slovenia și Spania se ascund în spatele SUA

De asemenea, există alte țări care nu vor să acționeze rapid în ceea ce privește cererea Ucrainei, dar care sunt mulțumite să se ascundă în umbră, notează POLITICO.

„Țări precum Belgia, Slovenia sau Spania se ascund în spatele Statelor Unite și Germaniei. Ele sunt reticente”, a spus unul dintre oficialii NATO.  Un al doilea oficial a zis faptul că aceste țări „o susțin în mod abstract, dar odată ce se apropie de materializare” vor începe să fie contra mai mult public ideii. Acest lucru le pune în contradicție cu state, precum statele baltice și Polonia, ce sunt mai entuziaste.

Țările baltice și Polonia, mai entuziaste

Țările baltice și Polonia, „solidare” cu cererea Ucrainei Polonia este în favoarea „deschiderii unei perspective NATO pentru Ucraina”, a declarat premierul polonez Donald Tusk în cadrul summit-ului de săptămâna trecută al liderilor Uniunii Europene.

„Acest lucru nu s-a schimbat. În această privință, suntem solidari cu Ucraina”. Dar aceste țări mai mici sunt nevoite să facă loc frontului unit al Berlinului și Washingtonului.

Scholz a spus reporterilor în cadrul vizitei președintelui Statelor Unite Joe Biden la Berlin săptămâna trecută: „Ne asigurăm că NATO nu devine parte la război, astfel încât acest război să nu se transforme într-o catastrofă mult mai mare”. Admiterea Ucrainei în NATO, după terminarea războiului.

Nici SUA și nici Germania nu exclud o eventuală aderare a Ucrainei la NATO

Cu toate acestea, oficialii care au discutat cu POLITICO au încercat să evidențieze faptul că nici Statele Unite și nici Germania nu exclud o eventuală aderare a Ucrainei la Alianță. Poziția administrației Joe Biden a fost mult timp faptul că admiterea în NATO s-ar putea întâmpla după terminarea războiului, însă nu a fost schițat niciun calendar, cu scopul de a evita înfurierea lui Vladimir Putin.

În timp ce Biden a contribuit la revigorarea și extinderea Alianței și în timp ce Statele Unite este principalul donator de ajutor militar al Ucrainei, administrația sa consideră, totodată, faptul că majoritatea capitalelor din Europa nu ar sprijini o mișcare a NATO pe termen scurt, conform unui înalt oficial american.

De asemenea, orice ofertă viitoare pentru NATO ar fi în legătură cu reformele necesare pentru combaterea corupției în Ucraina, a zis oficialul. Casa Albă nu s-a arătat surprinsă de eventualitatea ca Volodimir Zelenski să intensifice campania de presiune pentru a obține un angajament cu privire la NATO înainte de alegerile din Statele Unite, de teamă că, dacă Donald Trump ar câștiga, ar scădea drastic ajutorul acordat Kievului.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel