Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut un apel la liderii europeni, sub avalanșa de atacuri din partea Rusiei.
Rusia atacă, de pe toate părțile Ucraina. În fața atacurilor ruse, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a cerut joi liderilor europeni să ajute urgent ţara sa, mai ales după ce Rusia a preluat controlul mai multor părţi din sudul ţării, relatează agenţiile EFE şi DPA, conform Agerpres.
”Dacă dumneavoastră, stimaţi lideri europeni, lideri mondiali, lideri ai lumii libere, nu ne ajutaţi, şi nu ne ajutaţi bine, mâine războiul va ajunge la porţile voastre”, a avertizat Volodimir Zelenski, într-o declarație transmisă pe Facebook.
Într-un alt mesaj, pe Twitter, președintele Ucrainei a menţionat că i-a cerut preşedintelui francez Emmanuel Macron crearea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, noi sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv deconectarea acesteia de la sistemul SWIFT de tranzacţii financiare, şi alte măsuri care să poată ”opri agresorul”.
Citește aici despre desfășurarea acțiunii din Ucraina: LIVE Război Rusia - Ucraina. UPDATE: Lupte în apropierea centralei de la Cernobîl/ Rusia atacă Insula Șerpilor/ Navă comercială turcă, atacată
Guvernul Boris Johnson a anunţat, joi seară, impunerea de sancţiuni economice masive împotriva Rusiei, din cauza războiului împotriva Ucrainei, blocând tranzacţii financiare şi activele a 100 de persoane şi entităţi.
"Vladimir Putin este un agresor cu mâinile pătate de sânge. Ne vom proteja de el şi vom contracara furtuna de minciuni şi dezinformare a Kremlinului", a declarat premierul Boris Johnson, citat de BBC News.
Liderul de la Londra a dat asigurări că apărarea NATO va fi consolidată, primele măsuri urmând a fi luate la summit-ul extraordinar de vineri.
"Oligarhii de la Londra nu vor mai avea unde să se ascundă", a afirmat Boris Johnson, conform Mediafax. Liderul britanic a anunţat sancţionarea a 100 de indivizi ruşi, precum şi a unor entităţi. Belarusul va fi vizat de sancţiuni similare, deoarece a facilitat atacul Rusiei asupra Ucrainei, a subliniat Boris Johnson.
În timp ce aliații occidentali lucrează la răspunsul lor coordonat la invazia rusă din Ucraina, pare să existe o posibilitate reală ca Uniunea Europeană să ia măsura controversată de a elimina Rusia din SWIFT, o rețea de plăți de înaltă securitate care conectează mii de instituții financiare.
Scoaterea Rusiei din SWIFT ar face aproape imposibilă pentru instituțiile financiare să trimită bani în sau în afara țării. Acest lucru ar avea un impact serios asupra companiilor ruse cu clienți străini și ar putea afecta în mod real economia țării, scrie Mediafax.
Națiunile UE sunt împărțite dacă să facă sau nu acest pas. Surse de rang înalt din UE au declarat pentru CNN că există o diviziune în statele membre între țări precum Polonia, Estonia, Letonia și Lituania, care doresc ca SWIFT să facă parte din pachetul de sancțiuni care va fi anunțat mai târziu joi, și țări precum Germania, Italia, Ungaria și Cipru, care au legături economice mai puternice cu Rusia și nu doresc ca SWIFT să fie inclus în noile sancțiuni.
Un diplomat de rang înalt din UE a declarat că există o negociere în curs, dar crede că este ”probabil” ca interesele economice să câștige și Bruxelles-ul să nu taie Rusia de la SWIFT.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News