Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis joi liderilor statelor Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles, că este gata de începerea ''negocierilor reale privind aderarea Ucrainei'' la UE.
Ucrainenii trebuie să vadă că UE se apropie, a spus Zelenski.
Aprobarea planului privind negocierile de aderare ar putea susţine masiv poporul nostru şi ar trimite semnalul corect către întreaga Europă, le-a spus el liderilor ţărilor UE, în intervenţia sa prin videoconferinţă.
În decembrie anul trecut, statele UE au decis să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina, dar discuţiile nu pot debuta decât după ce miniştrii afacerilor europene aprobă cadrul de negociere, propus de Comisia Europeană în 12 martie şi care stabileşte cum ar trebui să se desfăşoare acest dialog.
Zelenski a salutat eforturile UE de a spori producţia de armament şi a mulţumit blocului comunitar pentru sprijinul acordat Kievului. El a cerut însă mai multe sisteme de apărare aeriană, artilerie şi o mai mare liberalizare a comerţului pentru Ucraina.
Cerealele noastre sunt importante pentru partea sudică a UE, mai precis pentru sectorul agricol în Spania şi Italia. Zahărul nostru este necesar pentru piaţa românească, a spus liderul de la Kiev.
În ultimele luni, fermierii europeni au organizat proteste masive la Bruxelles şi în alte mari oraşe europene, ei acuzând un aflux de cereale, ouă şi carne de pasăre dinspre Ucraina, ceea ce duce la o prăbuşire a preţurilor în special în ţările vecine şi întreţine o concurenţă neloială, întrucât produsele ucrainene nu respectă anumite norme comunitare.
Politica agricolă comună (PAC) reprezintă 386,6 miliarde de euro din bugetul comun de 1.210 miliarde de euro al blocului comunitar, care se întinde pe perioada 2021-2027. Aproximativ 80% din banii din PAC merg către 20% din fermieri, acesta fiind încă un motiv de nemulţumire pentru fermierii din UE.
Comisia Europeană a propus o serie de măsuri de simplificare destinate reducerii poverii administrative pentru fermieri, când vine vorba de fondurile din politica agricolă comună. De asemenea, executivul comunitar a retras o propunere cheie vizând reducerea utilizării pesticidelor şi a renunţat la obiectivele privind reducerea emisiilor din agricultură, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu