Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit la Singapore pentru conferința Shangri-La Dialogue. Organizată anual în Singapore de către Institutul Internațional pentru Studii Strategice, conferința se încheie pe 2 iunie. Rusia nu a mai participat la Conferința Shangri-La Dialogue de la invadarea Ucrainei, în februarie 2022.
Zelenski se va întâlni cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin și va solicita delegaților sprijin din Regiunea Asia-Pacific pentru țara sa, atacată de Rusia, la un summit al păcii planificat pentru 15-16 iunie, în Elveția, potrivit Reuters.
„Securitatea globală este imposibilă atunci când cea mai mare țară din lume ignoră granițele recunoscute, dreptul internațional și Carta ONU, recurge la crimă, agresiune și șantaj nuclear,” spune Zelenski, referindu-se la Rusia, care a invadat Ucraina în 2022. Președintele Ucrainei a anunțat că urmează să aibă mai multe întâlniri, inclusiv cu președintele Singapore Tharman Shanmugaratnam și prim-ministrul Lawrence Wong, președintele Timorului de Est José Ramos-Horta, cu secretarul de stat Austin și investitori din Singapore.
Un oficial american a declarat că Zelenski și ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, se vor întâlni cu Austin pentru a discuta situația actuală de pe câmpul de luptă din Ucraina și pentru a sublinia angajamentul SUA de a asigura că Ucraina are ceea ce îi trebuie pentru a se apăra împotriva agresiunii ruse în curs.
Zelenski a declarat miercuri că Rusia încearcă să perturbe summitul păcii din Elveția, de la care speră să obțină sprijin pentru retragerea trupelor ruse și restaurarea granițelor Ucrainei din 1991.
Aceasta este a doua călătorie a lui Zelenski în Asia de la invazia din februarie 2022. În mai 2023, a participat la întâlnirile G7 în Japonia. Vizita lui Zelenski are loc în contextul în care Rusia a început o ofensivă împotriva liniilor ucrainene și a intensificat atacurile cu rachete în ultimele luni. Trupele ruse au făcut unele progrese în estul și sudul Ucrainei, chiar dacă aliații Kievului accelerează livrările de muniții și material militar.
Statele Unite au aprobat anul acesta arme în valoare de 61 miliarde de dolari pentru Ucraina, dintre care unele - cum ar fi rachetele Patriot și rachetele balistice de precizie ATACMS - au ajuns deja acolo.
Joi, oficialii americani au declarat că președintele Joe Biden a asigurat Ucraina că poate folosi armele americane pentru a lovi ținte de peste graniță în Rusia, care erau folosite pentru a ataca zonele din jurul Harkivului, un oraș din nord-estul Ucrainei.
Președintele rus Vladimir Putin a avertizat membrii NATO împotriva permiterii ca Ucraina să folosească armele lor pentru a trage în Rusia și, marți, a ridicat din nou riscul unui război nuclear.
Suedia a aprobat, de asemenea, săptămâna aceasta un nou pachet de securitate în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari, care include vehicule blindate și, pentru prima dată, avioane de avertizare și control aerian care pot detecta ținte la distanțe extreme.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News