Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a recunoscut public pentru prima dată că încearcă să îl înlocuiască pe cel mai înalt comandant militar al țării, Valerii Zaluzhnyi.
Publicitate
Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a recunoscut public pentru prima dată că încearcă să îl înlocuiască pe cel mai înalt comandant militar al țării, Valerii Zaluzhnyi.
"Este necesară o resetare, un nou început", a declarat Zelenski pentru postul italian Rai News într-un interviu difuzat duminică seară, când a fost întrebat despre zvonurile privind demiterea lui Zaluzhnyi.
Zaluzhnyi, care a condus forțele armate încă dinainte de invazia pe scară largă a Rusiei, este o figură în mare parte populară în rândul soldaților și al societății în general, ceea ce înseamnă că înlocuirea sa ar putea fi o decizie riscantă din punct de vedere politic.
În cadrul unei întâlniri de lunea trecută, Zelenski i-a spus lui Zaluzhnyi că intenționează să îl înlocuiască, potrivit unor surse, și i-a oferit generalului șansa de a demisiona. Dar Zaluzhnyi a refuzat să demisioneze. Atunci când s-a aflat despre conversație, secretarul de presă al lui Zelenskiy, Serhii Nykyforov, a negat acest lucru.
"Nu există niciun subiect de conversație. Nu există niciun ordin. Președintele nu l-a demis pe comandantul-șef", a declarat el reporterilor. Ministerul Apărării a negat, de asemenea, zvonurile.
Acum, însă, Zelenski a recunoscut că dorește să facă schimbări majore, sugerând o reorganizare mai amplă a conducerii Ucrainei.
"Am ceva serios în minte, care nu se referă la o singură persoană, ci la direcția conducerii țării", a declarat Zelenski. "Mă refer la o înlocuire a unei serii de lideri de stat, nu doar într-un singur sector, cum ar fi cel militar. Dacă vrem să învingem, trebuie să împingem cu toții în aceeași direcție, convinși de victorie, nu ne putem descuraja, nu ne putem lăsa brațele să cadă, trebuie să avem energia pozitivă potrivită", a adăugat el.
Relațiile dintre Zelenski și Zaluzhnyi au fost tensionate de luni de zile, spun surse care cunosc relația. Președintele și comandantul său suprem nu au fost de acord cu privire la planurile de mobilizare suplimentară, Zelenski anunțând la sfârșitul anului trecut că a refuzat o solicitare din partea armatei de a mobiliza până la 500.000 de noi recruți. Voci din administrația prezidențială au fost, de asemenea, alarmate de popularitatea largă a lui Zaluzhnyi, văzându-l ca pe un potențial viitor rival politic, fiind iritate de interviurile pe care acesta le-a acordat.
După aproape doi ani de la invazia rusească, Ucraina se confruntă cu epuizarea trupelor de pe front și a societății în general, precum și cu un context internațional din ce în ce mai puțin favorabil. Asistența militară americană a fost suspendată, în timp ce republicanii blochează eforturile de a trimite noi fonduri. Oficialii ucraineni spun că acest lucru a afectat performanța pe câmpul de luptă și a îngreunat planificarea operațiunilor viitoare.
Zvonurile privind o remaniere la vârf au neliniștit multe persoane din armată și din societate, iar incertitudinea vine într-un moment în care liniile defensive ale Ucrainei sunt sub presiune.
Într-o postare pe rețelele de socializare, luni după-amiază, primarul Kievului, Vitali Klitschko, l-a atacat pe Zelenski pentru mutarea planificată, atribuindu-i lui Zaluzhnyi succesele militare ucrainene din ultimii doi ani. "Din nefericire, a venit momentul în care politica ar putea depăși bunul simț și interesele statului", a scris Klitschko.
Pe front, soldații au declarat că vor privi cu atenție pentru a vedea ce fel de persoană va fi aleasă pentru a-l înlocui pe Zaluzhnyi. "Înainte de a concedia pe cineva din postul său, mai ales unul atât de important, trebuie să fii sigur cine va înlocui această persoană și care este viziunea sa asupra viitorului acestei situații", a declarat pentru Reuters Ihor, un comandant de companie în vârstă de 33 de ani.
În ultimele săptămâni, rușii au avansat până la poziții apropiate de periferia orașului Avdiivka, un oraș industrial situat la periferia orașului Donețk, care este ocupat de forțele susținute de Rusia din 2014.
La un eveniment de campanie de săptămâna trecută, președintele rus, Vladimir Putin, s-a lăudat că forțele Moscovei au cucerit "19 case" la periferia Avdiivka și că le păstrează. Ofensiva rusă pare a fi mai mult despre recâștigarea inițiativei decât despre cucerirea efectivă a orașului, care a fost în mare parte redus la ruine de asaltul Rusiei, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu