Statele Unite îngreunează apărarea Ucrainei menținând restricțiile privind utilizarea armelor furnizate de SUA pentru a lovi ținte militare pe teritoriul rus, a declarat președintele ucrainean Volodymyr Zelenski într-un interviu acordat The New York Times pe 21 mai.
În interviu, președintele a spus că incapacitatea Ucrainei de a folosi pe deplin armele avansate creează un "avantaj uriaș" pentru Moscova. Rusia exploatează clar acest lucru efectuând atacuri aeriene și cu rachete transfrontaliere în nord-estul Ucrainei.
Cererea lui Zelenski adresată Washingtonului de a ridica restricțiile vine într-un moment critic pentru Kiev, deoarece forțele ucrainene pierd teren în fața asalturilor rusești, iar cel mai recent pachet de asistență militară americană nu a ajuns încă în totalitate.
Ziarul descrie comentariile lui Zelenski drept "printre cele mai vehemente apeluri ale sale către Statele Unite și aliații săi din NATO pentru mai mult ajutor." În timpul interviului, Zelenski a transmis un sentiment clar de frustrare și surprindere față de reticența Occidentului de a lua măsuri mai îndrăznețe pentru a asigura victoria Ucrainei.
De asemenea, președintele a declarat că NATO ar trebui să doboare rachetele de croazieră rusești în spațiul aerian ucrainean. Zelenski a asigurat că aceasta ar fi pur și simplu o tactică defensivă și nu ar reprezenta un risc de confruntare militară directă cu personalul militar rus.
"Așadar, întrebarea mea este, care e problema? De ce nu putem să le doborâm? Este apărare? Da," a spus președintele.
"Este un atac asupra Rusiei? Nu. Doboriți avioane rusești și omorâți piloți ruși? Nu. Așadar, care este problema cu implicarea țărilor NATO în război? Nu există o astfel de problemă."
Pe 20 mai, secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat că Pentagonul "se așteaptă" ca Ucraina să folosească armele furnizate de SUA doar pentru a lovi ținte aflate pe propriul teritoriu.
Vorbind după o reuniune a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, Austin a răspuns unei întrebări despre posibilitatea ca Ucraina să folosească sistemele de apărare aeriană furnizate de SUA pentru a lovi avioanele rusești care atacă Harkovul din spațiul aerian rus.
"Ne așteptăm ca ei să continue să folosească armele furnizate pe ținte din Ucraina," a spus Austin.
În același timp, el a menționat că în cazul atacurilor aeriene rusești asupra Harkovului, "dinamica aeriană este ușor diferită", dar a refuzat să "speculeze" pe această temă.
Pe 17 mai, s-a raportat că Ucraina a cerut SUA asistență pentru identificarea țintelor de pe teritoriul rus pe care le-ar putea lovi cu propriile arme, precum și ridicarea restricțiilor privind utilizarea armamentului american.
Pe 3 mai, ministrul britanic de externe, David Cameron, a declarat că Londra nu se opune utilizării armelor furnizate de Marea Britanie pentru a lovi teritoriul suveran al Rusiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News