Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, atrage atenția cu privire la ”negocierile” cu Putin, despre care spune că își dorește să iasă din ”izolarea politică” în care se află.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a afirmat că liderul rus, Vladimir Putin, nu dorește pacea în cazul în care s-ar așeza la masa negocierilor, ci să pună capăt izolării sale, subliniind totodată că negocierile cu Rusia sunt posibile doar în condiții de putere din partea Ucrainei, informează sâmbătă EFE, scrie Agerpres.
”Cred că Putin nu vrea pace. Dar asta nu înseamnă că nu vrea să stea la masa negocierilor cu niciunul dintre lideri. Pentru el este vorba de întreruperea izolării politice. Pentru el este avantajos. Să se așeze, să vorbească și să nu negocieze”, a declarat președintele Zelenski într-un interviu cu ocazia marcării centenarului Radioului Ucrainean.
Pentru șeful Kremlinului ”este favorabil să negociem cu un fel de condiții de capitulare din partea noastră”, a mai declarat șeful statului ucrainean, adăugând că ”nimeni nu i le va da”.
Pe de altă parte, el a declarat că negocierile cu Moscova sunt posibile ”atât timp cât Ucraina nu este singură cu Rusia și este puternică”.
”Ce fel de negocieri pot exista cu un criminal? Dacă vorbim doar cu Putin, doar cu criminalul și ne aflăm în condițiile în care suntem acum, nu întăriți de niște elemente importante, este din start un statut de învins pentru Ucraina. Într-o poziție slabă, nu este nimic de făcut în aceste negocieri”, a estimat președintele Zelenski.
Analistul Bogdan Chirieac a comentat conversația dintre cancelarul german Olaf Scholz și Vladimir Putin, dar și prezența lui Klaus Iohannis la Berlin.
În esență, Vladimir Putin a lăsat de înțeles că pacea este posibilă dacă Rusia obține în mod oficial teritoriile ocupate până acum. Analistul Bogdan Chirieac a comentat conversația dintre cancelar și liderul autoritar, dar și prezența lui Klaus Iohannis la Berlin la Antena 3 CNN.
"Să dea Dumnezeu să fie așa! Eu nu cred că va face asta Putin. A pierdut 700.000 de oameni și nu cred că se oprește până nu ia Odesa și gurile Dunării. Bine ar fi acum că a intervenit cancelarul Scholz, dar, din nefericire, e pe plecare. Mai e Donald Trump, care vrea să pună capăt războiului în 48 de ore. Tot pe această idee se merge, dar nu cred că este posibil într-un asemenea context.
Probabil Ucraina, bine ajutată, bine înarmată, cu o armată bine structurată de către occidentali, ar putea să facă față în continuare. Totuși, nu cred că Putin se va lăsa după ce, repet, a pierdut 700.000 de oameni, conform statisticilor militare occidentale. Deci, aș vrea să fie așa, dar nu văd lucrul acesta deloc, mai ales că Odesa e sub atac constant în acest moment", a explicat Bogdan Chirieac. Citește articolul complet aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci