Președintele ucrainean îl acuză pe Putin că a încălcat fundamentele ONU și spune că războiul nu poate fi încheiat doar prin discuții.
Într-un discurs puternic adresat Consiliului de Securitate al ONU, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la o alianță largă de națiuni pentru a „forța Rusia să facă pace”, afirmând că Vladimir Putin a încălcat fundamentele Organizației Națiunilor Unite și că războiul „nu poate fi încheiat doar prin negocieri”.
Adresându-se consiliului, din care Rusia este membru permanent, Zelenski a acuzat Moscova de comiterea unor „crime internaționale” prin atacarea civililor ucraineni și a infrastructurii energetice, și a susținut că are dovezi că Putin complotează să vizeze trei centrale nucleare ucrainene pentru a deteriora și mai mult rețeaua energetică a țării.
După ce a mulțumit aliaților Ucrainei pentru sprijinul lor, liderul ucrainean a făcut apel la țările mai îndepărtate, cerând Braziliei, Indiei și țărilor din Africa și America Latină să intensifice presiunea asupra Rusiei pentru a opri războiul, afirmând că „toate [țările] sunt la fel de importante pentru pace, fără excepții”.
Multe dintre aceste țări au legături economice sau diplomatice strânse cu Rusia și au acordat mai multă credibilitate afirmațiilor lui Putin că Rusia a fost provocată de Occident să înceapă războiul.
„Știm că unii din lume vor să vorbească cu Putin,” a spus Zelenski. „Să se întâlnească, să discute, să dialogheze. Dar ce ar putea auzi de la el? Că este nemulțumit pentru că ne exercităm dreptul de a ne apăra poporul? Sau că vrea să continue războiul și teroarea, doar ca nimeni să nu creadă că a greșit?”
El a adăugat: „Este o nebunie.”
Zelenski va călători în această săptămână la Casa Albă pentru a se întâlni cu Joe Biden și a discuta despre „planul său de victorie” – un plan prin care Ucraina speră să încheie războiul cu sprijin mai mare din partea Occidentului. În discursul său, el a afirmat că este nevoie de presiuni suplimentare pentru a ajunge la o pace cu Rusia, după ce aceasta a „făcut lucruri care nu pot fi justificate sub nici o formă conform Cartei ONU”.
„De aceea acest război nu poate fi câștigat prin discuții”, a spus Zelenski. „Este nevoie de acțiune... Putin a încălcat atât de multe legi și reguli internaționale încât nu se va opri. Rusia poate fi forțată să accepte pacea, iar asta este exact ce trebuie – să forțăm Rusia să accepte pacea, deoarece este singurul agresor în acest război, singurul care a încălcat Carta ONU.”
Într-un interviu difuzat marți pe ABC, Zelenski a spus că Ucraina are nevoie de un sprijin mai mare din partea Occidentului pentru a câștiga războiul, dar a recunoscut că momentul pentru negocieri se apropie.
El a cerut în repetate rânduri Statelor Unite și Marii Britanii să ridice restricțiile privind utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune împotriva unor ținte din interiorul Rusiei, în ciuda îngrijorărilor administrației Biden că aceste atacuri ar putea duce la o escaladare suplimentară a războiului.
„Cred că suntem mai aproape de pace decât ne imaginăm”, a spus Zelenski în interviu. „Suntem mai aproape de sfârșitul războiului. Trebuie doar să fim foarte puternici, foarte puternici.”
„Planul de victorie înseamnă consolidarea Ucrainei. De aceea le cerem prietenilor noștri, aliaților noștri, să ne sprijine. Este foarte important”, a spus Zelenski.
La reuniunea Consiliului de Securitate, Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a afirmat că prioritatea principală a organismului trebuie să fie stoparea cooperării tot mai strânse dintre Rusia, Iran și Coreea de Nord. El a acuzat aceste țări că furnizează arme care permit Rusiei să continue războiul în Ucraina și a solicitat membrilor Consiliului de Securitate să susțină o „pace justă” care să „respecte principiile Cartei ONU”.
Blinken a menționat că Ucraina este „pregătită să participe la negocieri” pentru a pune capăt războiului, probabil referindu-se la propunerea pe care Zelenski urmează să o discute cu Biden.
El a acuzat Iranul că a furnizat Rusiei drone, rachete balistice – inclusiv un transport de sute de rachete la începutul acestei luni – și instruire, în schimbul cărora Rusia ar fi împărtășit tehnologie nucleară și „informații spațiale”. Blinken nu a specificat ce fel de tehnologie nucleară a furnizat Rusia Iranului.
Blinken a spus că Rusia a primit de la Coreea de Nord „trenuri încărcate cu arme și muniție... inclusiv rachete balistice și lansatoare, precum și milioane de obuze de artilerie”.
El a mai acuzat China, un alt membru permanent al Consiliului de Securitate, că este „un furnizor principal de unelte, microelectronică și alte elemente pe care Rusia le folosește pentru a-și reconstrui și aproviziona mașina de război și pentru a-și susține războiul brutal”.
Cu toate acestea, deși a numit războiul un „exemplu clasic” de amenințare la adresa securității, pe care Consiliul ar trebui să o abordeze, Blinken nu a oferit multe detalii despre cum Casa Albă va forma o coaliție diplomatică pentru a opri conflictul, mai ales când două dintre țările acuzate că alimentează războiul sunt membre ale Consiliului, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News