Între 60 şi 100 de soldaţi ucraineni mor în fiecare zi în luptă şi alţi aproximativ 500 sunt răniţi, a declarat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru media americane Newsmax într-un interviu, scrie AFP.
"Situaţia în est este cu adevărat dificilă. Pierdem zilnic între 60 şi 100 de soldaţi, ucişi în luptă, şi aproximativ 500 sunt răniţi", a detaliat liderul de 44 de ani, care a vorbit cu ajutorul unui interpret.
Acest număr mare de victime intervine în timp ce trupele ucrainene luptă cu înverşunare împotriva unei puternice concentraţii de forţe ruse care încearcă să preia controlul asupra regiunii Lugansk din estul Ucrainei.
"Cea mai mare parte" din Severodoneţk, un oraş cheie din această zonă, se află acum sub controlul armatei ruse, după numeroase bombardamente care au distrus aproximativ 90% din oraş, potrivit televiziunii ucrainene.
"Ne menţinem poziţiile defensive" în est, a subliniat însă Volodimir Zelenski. De asemenea, ruşii au suferit pierderi semnificative potrivit informaţiilor de pe front.
Guvernul ucrainean a estimat astfel săptămâna trecută că Rusia a pierdut peste 30.000 de soldaţi de la începutul invaziei Ucrainei la 24 februarie.
Un deputat din autodeclarata Republică Populară Donețk, a declarat miercuri că regiunea susținută de Rusia intenționează să-l judece pe președintele Ucrainei Volodimir Zelenski ca criminal de război.
Vorbind cu agenția de presă de stat a Rusiei Tass, Yelena Shishkina a spus că Republica Populară Donețk va aduce acuzații împotriva parlamentarilor care au condus Ucraina din 2014, când președintele rus Vladimir Putin a anexat Crimeea. Printre aceștia se numără Zelensky, fostul președinte interimar Oleksandr Turchynov și fostul președinte Petro Poroșenko, a spus ea, potrivit Newsweek.
"Autorii crimelor militare nu sunt doar cei care țin armele în mână și apasă pe trăgaci. Aceștia sunt și generali, care dau ordine și, de asemenea, președinți", a spus Shishkina, care conduce comisia pentru legislație penală și administrativă a parlamentului RPD.
Ea i-a acuzat pe cei trei că și-au pus semnăturile ”sub ordinul de a trimite neo-naziști în Donbas pentru a ucide civili aici”. Responsabilitatea penală pentru crime de război, conform legilor din Donețk
Kremlinul a împins narațiunea conform căreia așa-numita ”operațiune militară specială” a lui Putin urmărește să salveze locuitorii din autoproclamatele republici Donețk și Lugansk dintr-un ”genocid”.
Shishkina a spus că legile din republica autodeclarată stipulează responsabilitatea penală pentru crimele de război, precum și pentru sprijinirea și finanțarea terorismului. Vezi știrea aici!
SUA și Germania s-au angajat miercuri să echipeze Ucraina cu unele dintre armele avansate pe care Kievul și le-a dorit de mult timp, care le vor folosi la doborârea aeronavelor și distrugerea artileriei, în timp ce forțele ruse s-au apropiat de capturarea unui oraș cheie din est.
Germania a declarat că va furniza Ucrainei rachete antiaeriene și sisteme radar de ultimă generație, în timp ce SUA au anunțat că vor furniza patru sisteme de rachete și muniție sofisticate, cu rază medie de acțiune.
SUA încearcă să ajute Ucraina fără a declanșa un război mai larg în Europa. Pentagonul a declarat că a primit asigurări că Ucraina nu va trage cu noile rachete pe teritoriul Rusiei.
Kremlinul a acuzat SUA că „varsă combustibil pe foc”, potrivit ABC News.
Armele occidentale au fost esențiale pentru succesul Ucrainei în a împiedica armata Rusiei, mult mai mare și mai bine echipată, zădărnicindu-și efortul de a asalta capitala și forțând Moscova să își mute atenția asupra regiunii industriale Donbas din est.
Dar, în timp ce Rusia bombardează orașele în avansarea sa progresivă din est, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a pledat în mod repetat pentru arme mai multe și mai bune și a acuzat Occidentul că se mișcă prea încet.
Andriy Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean, a salutat noile arme occidentale. „Sunt sigur că dacă primim toate armele necesare și întărim regimul de sancțiuni, în mod eficient, vom câștiga”, a spus el.
Noile arme ar putea ajuta Ucraina să stabilească și să mențină noi linii de apărare în est, limitând atacurile aeriene rusești, a declarat generalul francez în retragere, Dominique Trinquand, fost șef al Franței în misiune militară la ONU.
„Țările NATO au escaladat progresiv mijloacele pe care le pun la dispoziția Ucrainei, iar această escaladare, în opinia mea, a avut scopul de a testa limitele Rusiei”, a spus el. „De fiecare dată, ei măsoară reacția Rusiei și, din moment ce nu există nicio reacție, continuă să furnizeze armament din ce în ce mai eficient și mai sofisticat”. Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu