Zelenski, invitat la Summitul UE să își prezinte ”planul de victorie”

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Șeful Consiliului European, Charles Michel, l-a invitat pe președintele Zelenski să își prezinte ”planul de victorie” în cadrul summitului UE. 

Charles Michel, președintele Consiliului European, a anunțat marți că l-a invitat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să-și prezinte ”planul de victorie” pentru înfrângerea Rusiei în cadrul unui summit UE (Consiliul de Cooperare al Golfului și reuniunea Consiliului European), care are loc săptămâna aceasta, relatează AFP.

Volodimir Zelenski caută să obțină sprijinul aliaților occidentali ai Kievului, în timp ce invazia Ucrainei de către Rusia intră în al treilea an.

Pe rețelele sociale, Charles Michel a spus că l-a invitat pe Zelenski ”la summitul Consiliului European joi, 17 octombrie, pentru a face un bilanț al ultimelor evoluții ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei și pentru a-și prezenta planul de victorie”.

Sprijinul militar pentru Kiev și consolidarea sectorului energetic al Ucrainei, deja afectat, se află printre subiectele de pe agenda reuniunii liderilor celor 27 de țări ale Uniunii Europene care va avea loc joi la Bruxelles.

Săptămâna trecută, Zelenski a vizitat rapid capitale europene, în special Berlin, Londra, Paris și Roma, în timp ce țara sa se confruntă cu o a treia iarnă de război.

Summitul UE cu țările din Golf

Liderii statelor din blocul comunitar și cei ai țărilor din Golf se reunesc miercuri la Bruxelles la un prim summit în acest format pentru a discuta modalitățile de intensificare a cooperării și de evitare a unui conflict generalizat în Orientul Mijlociu, relatează agențiile AFP și EFE.

”Într-un moment în care sună tobele războiului, într-un moment decisiv în care toată lumea așteaptă răspunsul Israelului după lansarea rachetelor de către Iran”, o asemenea reuniune este ”în mod special importantă”, a declarat luni șeful diplomației europene, Josep Borrell.

Comerțul, energia și schimbările climatice figurează pe agenda summitului ce reunește liderii celor 27 de state din UE, împreună cu Borrell și cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cele șase state din Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG), acestea din urmă fiind Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman și Qatar.

Dar operațiunile militare israeliene din Fâșia Gaza și Liban, precum și riscul unui război regional mai larg, vor fi subiectul principal al summitului. ”Unul din obiective este evitarea unui conflict generalizat”, spune un responsabil european, în timp ce altul afirmă că tema principală a reuniunii va fi rolul țărilor din Golf pentru obținerea unei încetări a focului.

UE caută de asemenea să-și consolideze legăturile economice cu țările din Golf și o relație ”mai strategică” cu acestea, în timp ce discuțiile asupra unui acord de liber schimb, lansate în anii '90, sunt în continuare blocate, iar statele UE au nevoie de surse alternative de aprovizionare cu energie în urma sancțiunilor impuse Rusiei după ce aceasta a pornit războiul contra Ucrainei.

Acest război este însă o temă divergentă la summitul de miercuri, mai ales că în proiectul de declarație finală Bruxellesul a încercat să impună propria sa abordare de susținere a Ucrainei și de sancționare a Rusiei, lucru care nu a fost bine primit de statele din Golf. Aceasta în contextul în care țările Sudului Global acuză UE că acționează cu dublă măsură prin condamnarea invaziei ruse în Ucraina și tolerarea în același timp a campaniei militare israeliene care a ucis zeci de mii de civili în Fâșia Gaza.

”Dar suntem ingenioși, nu dorim (ca statele din Golf) să aibă exact poziția noastră”, afirmă un oficial european. Declarația finală este încă discutată pentru găsirea unor formulări convenabile ambelor părți, ar putea fi retrase anumite paragrafe propuse de europeni sau chiar să se renunțe complet la declarația comună, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel