Zelenski le mulțumește aliaților dar spune că e nevoie de mai mult: "Îi permitem lui Putin să se adapteze la intensitatea războiului" 

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut aliaților, la o conferință globală de securitate sâmbătă, să pună capăt unei penurii „artificiale” de arme care dă forțelor ruse un avantaj pe câmpul de luptă și a declarat că ajutorul SUA este imperativ, relatează Reuters. 

Adresându-se reuniunii de politicieni, diplomați și oficiali militari din întreaga lume, care l-au ovaționat în picioare, Zelenski a arătat recunoștință pentru sprijinul arătat de țările occidentale, îndemnându-le totodată să ofere mai mult. 

El a vorbit într-un moment critic în războiul de aproape doi ani contra Rusiei, trupele sale fiind forțate să se retragă din estul orașului Avdiivka.

Ucraina se confruntă cu o lipsă acută de muniție, iar ajutorul militar al SUA este amânat de luni de zile în Congresul american. 

„Din păcate, menținerea Ucrainei într-un deficit artificial de arme, în special cu un deficit de artilerie și capacități cu rază lungă, îi permite lui Putin să se adapteze la intensitatea actuală a războiului”, a spus Zelenski.

El a spus că trimiterea de pachete suplimentare de arme și apărare aeriană în Ucraina este cel mai important lucru pe care l-ar putea face aliații săi.

Neînțelegeri majore în SUA privind ajutorul pentru Ucraina

Întrebat despre întârzierea ajutorului SUA după o întâlnire bilaterală cu Zelenski, vicepreședintele american Kamala Harris a denunțat în Congres „atitudinea politică” care nu trebui să existe în astfel de chestiuni.

Republicanii americani au insistat luni de zile că orice ajutor suplimentar al SUA pentru Ucraina și Israel trebuie să abordeze preocupările legate de migrație.

Între timp, Donald Trump, favoritul nominalizării la președinție din partea republicanilor, a declarat că va cere aliaților europeni să ramburseze Statelor Unite sume pentru muniție în valoare de aproximativ 200 de miliarde de dolari trimise în Ucraina.

Acest lucru a stârnit îngrijorarea Kievului și a aliaților săi că finanțarea SUA pentru Kiev în războiul  împotriva Rusiei s-ar opri complet dacă Trump va câștiga un al doilea mandat la alegerile din noiembrie din SUA.

Zelenski a spus că nu există nicio alternativă la ajutorul SUA.

„Contăm pe Statele Unite ca partener strategic", a mai spus Zelenski. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel