Zelenski pregătește o mișcare surpriză în negocierile cu Rusia: Planul secret pe care îl va discuta cu Biden

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Zelenski a anunțat că va prezenta un plan pentru încheierea războiului președintelui american Joe Biden, precum și celor doi posibili succesori ai acestuia, potrivit Reuters.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat marți că războiul cu Rusia se va încheia, în cele din urmă, prin dialog, dar că Ucraina trebuie să fie într-o poziție de forță înainte de a discuta.

În cadrul unei conferințe de presă, liderul ucrainean a subliniat că incursiunea de trei săptămâni a Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia face parte din acest plan, dar a menționat că acesta include și alte măsuri pe fronturile economic și diplomatic.

„Punctul principal al acestui plan este să forțăm Rusia să pună capăt războiului. Și îmi doresc foarte mult ca acest lucru să fie corect pentru Ucraina”, a declarat Zelenski în fața reporterilor la Kiev, referindu-se la războiul declanșat de invazia la scară largă a Rusiei în februarie 2022.

Zelenski nu a oferit detalii suplimentare despre pașii următori, dar a spus că va discuta planul și cu vicepreședintele democrat Kamala Harris și, probabil, cu republicanul Donald Trump, cei doi candidați pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite.

Președintele ucrainean a exprimat speranța că va putea merge în Statele Unite în septembrie pentru a participa la Adunarea Generală a ONU de la New York și că se pregătește să se întâlnească cu Biden.

Declarațiile sale sugerează că el vede un posibil forum principal pentru discuții într-un summit internațional de pace, pe care Ucraina l-ar dori să includă și reprezentanți ai Rusiei. Primul summit pentru avansarea viziunii de pace a Kievului, care a avut loc în Elveția în iunie, a exclus în mod intenționat Rusia, deși a atras zeci de delegații, dar nu și din partea Chinei, a doua economie a lumii, în ciuda eforturilor Ucrainei de a câștiga sprijinul sudului global.

Pe 19 august, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că discuțiile nu sunt posibile după ce Ucraina a lansat o incursiune majoră peste graniță în regiunea Kursk din Rusia pe 6 august.

Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, care a fost la Kiev săptămâna trecută, a vorbit marți prin telefon cu președintele rus Vladimir Putin, exprimându-și sprijinul pentru o rezolvare rapidă și pașnică a conflictului din Ucraina.

„Fără compromisuri cu Putin”

Zelenski a fost ferm în opinia că Rusia dorește să dicteze condițiile Ucrainei în orice înțelegere privind războiul, ceea ce Kievul consideră inacceptabil. Putin a afirmat că orice acord trebuie să înceapă cu acceptarea de către Ucraina a „realităților de pe teren”, ceea ce ar lăsa Rusia în posesia unor porțiuni substanțiale din patru regiuni ucrainene, precum și a Crimeei. Acum, Ucraina afirmă că are sub control mai mult de 1.200 de kilometri pătrați din regiunea Kursk a Rusiei.

„Nu pot exista compromisuri cu Putin; dialogul astăzi este, în principiu, gol și lipsit de sens, deoarece el nu dorește să încheie războiul pe cale diplomatică”, a declarat Zelenski în conferința de presă. El a subliniat că ofensiva în regiunea Kursk a redus numărul guvernelor din întreaga lume care cer Ucrainei să facă compromisuri cu Rusia pentru a pune capăt războiului și a ceda teritorii.

Pe câmpul de luptă, Zelenski l-a ironizat pe Putin, afirmând că acesta prioritizează capturarea de teritorii ucrainene în detrimentul apărării propriului teritoriu rusesc. Liderul ucrainean a menționat, de asemenea, că Ucraina continuă să facă progrese în producția internă de arme și că a efectuat primul test al unei rachete balistice produse în Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel