Zelenski, reacție la întrebarea despre Șoșoacă. "Ori susţii Rusia, ori susţii Ucraina"

Inquam Photos / George Calin
Inquam Photos / George Calin

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a fost întrebat ce părere are despre faptul că Diana Şoşoacă a criticat venirea sa în România, dar a vorbit şi despre creşterea partidelor extremiste în preferinţele electorale în cadrul Uniunii Europene. 

"Multe ţări din Europa au lideri care au mai degrabă o abordare pro-rusă. Vedem asta în Polonia, unde politica referitor la Ucraina s-a schimbat. Şi în România şi în Moldova sunt partide care cresc în sondaje, iar unii oameni chiar au protestat împotriva prezenţei dvs aici (n.r. referitor la protestul din Parlament al senatoarei Diana Şoşoacă). Vă îngrijorează această creştere a populismului în România şi în alte ţări? Ce aţi transmite în mod direct către oamenii care tind să creadă în astfel de politicieni?", a fost întrebat Volodimir Zelenski în timpul interviului acordat Digi24. 

"Oamenii sunt liberi să voteze orice, pot să voteze orice. Orice om, orice partid pe care îşi doresc. Asta e frumuseţea democraţiei. E, însă, ciudat. Când îţi doreşti să fii în UE, să ai valori comune cu UE, să fii parte din NATO, să spui că eşti NATO, că eşti aliat, şi să vezi că unii oamenii susţin narativa Rusiei. Nu poţi susţine asta. Ori susţii Rusia, ori susţii Ucraina. Astea sunt alegerile. E normal ca unii să aleagă ceva, şi alţii altceva. Dar nu poţi cu sinceritate să fii în UE, în NATO, să ai rachete Patriot, avioane F-16, F-35... Ce ai făcut tu pentru această protecţie? Eu cunosc preţul pentru această protecţie. Preţul este în vieţi omeneşti pierdute. Mă refer la aceşti oameni care gândesc aşa. Ei nu înţeleg cât de mare este preţul şi nu pot aprecia preţul lucrurilor pe care deja le-au primit. 

Oamenii nu îşi dau seama ce înseamnă NATO, UE, ce înseamnă alianţa. Ei nu înţeleg că primesc tehnologie, siguranţă. Noi nu suntem în UE, în NATO, dar înţelegem preţul. Preţul este acest război. Rusia ne-a atacat pentru că nu suntem în NATO şi în UE. Noi doar voiam să fim independenţi. Către astfel de oameni, celor care susţin Rusia, le spun doar că nu sunt sinceri. Altfel ar trebui să fie împotriva NATO, UE, a tuturor lucrurilor împotriva cărora este şi Rusia. Ce aş putea să le spun acestor oameni? Vă doresc pace, nu vă pot dori război. Nici măcar nu înţelegeţi despre ce vorbiţi. Nu doresc nimănui să înţeleagă ce înseamnă să piardă un copil. Nu doresc război nimănui, pentru că singura misiune e să rămâi în viaţă. Aşa că alegerea este una simplă. Alegi viaţa. Nu e o alegere între oameni, între candidaţi. Fiţi inteligenţi, susţineţi viaţa. Asta e tot!", a declarat Volodimir Zelenski. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel