Președintele ucrainean Volodimir Zelenski admite că a primit semnale că Putin ar fi vrut să negocieze.
Publicitate
Președintele Volodimir Zelenski a declarat țările occidentale au dat „semnale” că președintele rus Vladimir Putin a căutat să negocieze direct cu Ucraina.
„Am primit semnale că Putin dorește negocieri directe”, a declarat Zelenski reporterilor la Kiev. În loc de negocieri tipice care au loc în spatele ușilor închise, Zelenski a spus că a propus discuții publice cu Kremlinul, deoarece „Rusia duce un război public”.
Ucraina și Rusia au purtat discuții de pace în faza incipientă a războiului pe scară largă, dar nu s-a obținut niciun rezultat. Ucraina a declarat că negocierile cu Rusia sunt imposibile până la o retragere militară completă. Președintele Volodimir Zelenski a spus că ar fi deschis la idee doar dacă Putin nu va mai fi la putere, conform Kyiv Independent.
CITEȘTE ȘI - Analiză: Mesajul NATO către Kiev ar fi: Vă dăm arme, dar nu vom merge la război
O comisie a Adunării Generale a ONU a adoptat miercuri o rezoluţie care denunţă ocuparea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea ca fiind ilegală şi "condamnă încălcările drepturilor omului şi abuzurile" comise împotriva populaţiei din zonă.
Textul, axat pe situaţia drepturilor omului în Crimeea şi promovat de Ucraina şi unii dintre aliaţii săi, a fost adoptat cu 78 de voturi pentru, 14 împotrivă şi 79 de abţineri, scrie Agerpres.
În rezoluţie, Comisia a treia a Adunării Generale "solicită Federaţiei Ruse să înceteze imediat agresiunea împotriva Ucrainei şi să îşi retragă necondiţionat toate forţele militare de pe teritoriul Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional".
De asemenea, face o serie de apeluri către Moscova cu privire la situaţia din Crimeea, pe care a ocupat-o în 2014 şi ulterior a anexat-o.
Printre altele, organismul ONU solicită măsuri pentru a pune capăt imediat tuturor încălcărilor şi abuzurilor privind drepturile omului, denunţând, de exemplu, detenţiile arbitrare, dispariţiile forţate şi tortura.
Textul de 14 pagini solicită Rusiei să elibereze imediat "cetăţenii ucraineni care au fost reţinuţi ilegal" şi pe cei care au fost transferaţi cu forţa pe teritoriul rus, să respecte libertatea de exprimare, de asociere şi de întrunire paşnică şi să se asigure că populaţia are acces la educaţie în limbile ucraineană şi tătară (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu