Zelenski, salt uriaș în 2022. Cum a reușit să scape de titlul de "măscărici" și să devină un lider respectat în întreaga lume

Zelenski, salt uriaș în 2022. Cum a reușit să scape de titlul de "măscărici" și să devină un lider respectat în întreaga lume / Foto: Facebook Volodimir Zelenski
Zelenski, salt uriaș în 2022. Cum a reușit să scape de titlul de "măscărici" și să devină un lider respectat în întreaga lume / Foto: Facebook Volodimir Zelenski

Află în articol cum a reușit Volodimir Zelenski să ajungă de la un necunoscut la un lider respectat în întreaga lume.

Alegeri prezidentiale 2024

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a transformat în mai puţin de un an dintr-un necunoscut, într-un lider respectat în întreaga lume, relatează Agerpres, El este acum simbolul rezistenţei eroice a poporului ucrainean în faţa invaziei ruse care a fost declanşată la 24 februarie.

Eliberarea oraşului Herson reprezintă "începutul sfârşitului războiului", a decretat Zelenski la jumătatea lunii noiembrie, în timp ce prezida ceremonia de arborare a drapelului ucrainean în piaţa centrală din acest oraş din sudul Ucrainei, pe malul fluviului Nipru, aminteşte EFE.

Zelenski, născut la 25 ianuarie 1978 în regiunea ucraineană Dniepropetrovsk, a ajuns la putere în 2019 întinzând o ramură de măslin, cu promisiunea că va respecta limba rusă şi nu va recuceri prin forţă regiunea Donbas, aflată sub controlul separatiştilor proruşi, explicând că pentru el conta mai mult "viaţa omenească" decât "un pumn de ţărână".

Ba chiar, la 9 decembrie 2019, Zelenski a încălcat un tabu, întâlnindu-se cu principalul duşman al ţării sale, preşedintele rus Vladimir Putin, dar întrevederea - care s-a desfăşurat la Paris, a avut ca temă de discuţie conflictul din Donbas şi la care au mai luat parte preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cancelarul german de la acea vreme, Angela Merkel - nu s-a soldat cu niciun rezultat.

Actor vorbitor de limbă rusă



Zelenski, care a terminat dreptul, dar s-a dedicat actoriei, a devenit o celebritate odată cu serialul de comedie "Servitorul poporului", în care un profesor de istorie modest ajunge la preşedinţia ţării.

În fapt, mulţi analişti cred că la scrutinul prezidenţial din 2019 alegătorii nu l-au votat pe Zelenski, ci pe personajul pe care îl interpreta, Vasili Goloborodko, care a avut o influenţă uriaşă în mentalul colectiv al ucrainenilor.

Faptul că prima sa limbă a fost rusa şi nu ucraineana i-a adus sprijinul rusofonilor şi o victorie istorică cu peste 73% din voturi.

Zelenski nu a dezamăgit. Şi-a îndeplinit promisiunea electorală şi televizată de a încerca să pună capăt influenţei oligarhilor, pe care i-a urmărit cu legea în mână şi i-a împiedicat să finanţeze campanii politice.

Dar începutul invaziei ruse în Ucraina i-a risipit speranţele de a-şi transforma ţara într-o democraţie incipientă. Apoi, Putin l-a acuzat că şi-a încălcat promisiunea electorală de a reduce la tăcere tunurile din Donbas şi că a continuat "genocidul" populaţiei proruse.

Transformarea într-un lider



Peste noapte, Zelenski şi-a pus în cui costumul şi a îmbrăcat un tricou kaki. Nu mai era preşedintele, ci comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Încă din prima zi, Zelenski a condus din Kiev rezistenţa trupelor ucrainene, pe care le îmbărbătează în fiecare seară cu alocuţiuni televizate.

S-a plimbat de nenumărate ori pe străzile capitalei, pe care a refuzat să o părăsească chiar şi atunci când ruşii se apropiau de periferia oraşului.

Mulţi analişti, care îl considerau un lider slab, au fost nevoiţi să-i recunoască nu doar sângele rece în momentul invaziei, ci şi leadership-ul de care a dat dovadă în cele mai complicate momente ale războiului.

Zelenski nu a ezitat să mustre puterile occidentale în mai multe rânduri pentru că nu l-au încolţit pe Putin cu mai multe sancţiuni sau pentru că nu au furnizat Ucrainei armament greu.

Un preşedinte telematic



Profitând de abilităţile actoriceşti ale şefului statului, guvernul ucrainean a învins de la bun început inamicul rus în războiul de propagandă.

Zelenski a intervenit online în faţa a zeci de parlamente din întreaga lume pentru a le transmite mesajul său că Ucraina este victima celei mai mari agresiuni care a avut loc în Europa de la al Doilea Război Mondial.

Toţi liderii lumii voiau să se întâlnească cu el. De altfel, câţiva dintre ei au călătorit la Kiev, oraş pe care Zelenski nu s-a hotărât niciodată să-l părăsească, decât pentru a merge pe front, aşa cum a făcut-o în septembrie în regiunea Harkov şi în noiembrie la Herson.

Actori precum Sean Penn sau Ben Stiller au traversat Atlanticul pentru a fi primiţi de omul momentului, ceea ce le-a adus sancţiuni din partea Kremlinului.

În plus, sprijinul diplomatic internaţional nu a încetat, mai ales atunci când Rusia a anexat în septembrie patru regiuni ucrainene (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie), după ce a organizat referendumuri ilegale pe care Zelenski le-a numit "farse" fără nicio valoare juridică.

Bătând la porţile NATO



Tocmai anexarea l-a împins să solicite intrarea rapidă a Ucrainei în NATO, organizaţie pe care Zelenski o vede drept singurul garant al securităţii ţării sale.

În urmă cu doar câteva luni, Zelenski părea gata să renunţe la alianţa nord-atlantică şi să se mulţumească cu o intrare accelerată în Uniunea Europeană (UE), dar Putin a depăşit linia roşie a Kievului, odată cu invadarea Ucrainei.

Acum, Zelenski exclude orice fel de negocieri prin luarea iniţiativei pe câmpul de luptă, iar principala sa condiţie rămâne returnarea teritoriilor anexate, inclusiv a peninsulei ucrainene Crimeea, pe care Moscova a anexat-o ilegal în 2014.

"Ucraina va recupera ceea ce îi aparţine, în est şi în sud. Teritoriile anexate acum şi, de asemenea, Crimeea. Steagul nostru va flutura şi acolo", a spus Zelenski.

Armata ucraineană şi-a făcut simţită prezenţa. În ultimele luni, trupele ucrainene au recuperat teritorii în est - Harkov şi Donbas - şi în sudul ţării, Herson. Ruşii sunt foarte departe de a-şi atinge obiectivele pe câmpul de luptă.

Zelenski dă asigurări că Ucraina nu doar luptă pentru supravieţuirea sa ca stat, ci că se află în avangarda luptei democraţiilor împotriva autoritarismului reprezentat de Kremlin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel