Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a declarat că deja în luna iulie, în urma rezultatelor Summitului pentru Pace, este planificată lansarea activității unui grup de state străine pe paragraful Formulei Păcii care vizează protejarea energiei ucrainene împotriva atacurilor rusești.
"Echipa noastră lucrează pentru a asigura ca mai multe state să se alăture [Summitului pentru Pace și comunicatului său] și pentru a obține cea mai activă activitate a grupurilor pe punctele Formulei Păcii. Și printre primele astfel de grupuri planificăm să lansăm un grup pe tematica energiei," a spus el într-o adresă video serală.
Potrivit lui Zelenski, "trebuie să restabilim securitatea reală în domeniul energiei în toate aspectele sale și să depășim atitudinea Rusiei față de energia și resursele energetice ca armă. Acest lucru se aplică și protecției împotriva terorismului energetic rus. Lumea poate ajuta și în acest sens."
"Ne pregătim deja primii pași în această direcție pentru luna iulie," a mai spus președintele.
În ziua precedentă, președintele a anunțat și începutul formării unui grup de state care vor lucra la pașii pentru restabilirea securității în Ucraina.
Mai mult de 80 din cei 101 participanți au susținut declarația finală care sprijină integritatea teritorială a Ucrainei, dar unele țări cheie au ezitat.
Kiev a reușit să obțină sprijinul majorității participanților la summitul pentru pace din acest weekend pentru formula sa de pace în 10 puncte ca principal cadru pentru negocieri ulterioare.
Însă rezultatul a fost umbrit de faptul că țări cheie apropiate de Rusia, precum Arabia Saudită, India și Africa de Sud, nu au susținut declarația finală. Și China a boicotat summitul cu totul.
Cu toate acestea, președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a declarat conferința un succes, spunând că "independența, integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei au fost recunoscute de toți participanții" la summit. "Majoritatea lumii," a adăugat el.
Deși summitul pentru pace privind Ucraina a părut mai degrabă o altă Adunare Generală a ONU, unde diferite țări au vorbit despre Carta ONU și respectarea dreptului internațional, participanții au ajuns la un consens că războiul din Ucraina trebuie să se încheie cu o "pace justă și durabilă," nu cu pace cu orice preț.
Însă fantoma Rusiei a planat asupra summitului, după ultimatumul președintelui rus Vladimir Putin de a propune o pace cu o zi înainte de începerea summitului.
Pentru Kiev, conferința pentru pace a reprezentat un pas spre construirea unei coaliții de intermediari pentru a ajuta la dezvoltarea unei platforme de confruntare cu Moscova dintr-o poziție de forță.
"Acum este timpul pentru o serie de întâlniri bilaterale în întreaga lume care, în final, vor aduce un plan concret comun de acțiuni către pace," a spus Zelenski.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu