Zelenski se orientează către alți aliați în timp ce proiectul de lege privind ajutorul întâmpină opoziție în SUA

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Germania, Franța și posibil Regatul Unit ar deveni principalii „aliați” ai președintelui Ucrainei.

Președintele Volodymyr Zelenski intensifică eforturile sale diplomatice către Europa, în speranța de a umple golul lăsat de luni de zile de indecizie americană, în timp ce dezbaterea privind furnizarea unui nou ajutor militar pentru Ucraina continuă să se desfășoare în Washington.

Liderul ucrainean a fost rapid în a lăuda grupul bipartisan de senatori americani care au aprobat 60 de miliarde de dolari în asistență pentru națiunea sa într-un moment în care soldații ucraineni se confruntă cu o lipsă de arme și muniții, afirmând că "asistența SUA continuă să ajute la salvarea vieților umane de teroarea rusă."

Reacția în rândul spectrului politic ucrainean a fost similară - exprimând recunoștință față de cei care susțin guvernul de la Kiev, fiind însă precauți în a nu spune ceva care ar putea pune în pericol dezbaterea în desfășurare. Pachetul de ajutor trebuie să treacă de Camera condusă de republicani, unde speakerul Mike Johnson a declarat că îl va ignora.

"Sperăm ca, în urma dezbaterilor și dialogului constructive, proiectul de lege să primească și sprijin bipartisan și să fie adoptat în Camera Reprezentanților SUA," a declarat Olena Kondratyuk, vicepreședintele Parlamentului Ucrainean. "Avem nevoie de acest sprijin pentru a continua lupta pentru libertatea și independența noastră. Un mesaj clar trebuie, de asemenea, transmis țării agresoare, Rusia, despre unitatea lumii democratice și continuarea leadership-ului SUA în acordarea de asistență cuprinzătoare Ucrainei.", notează NYTimes.

Cu toate acestea, ucrainenii sunt conștienți că proiectul de lege va întâmpina rezistență serioasă din partea unei facțiuni puternice de republicani încurajați de fostul președinte Donald J. Trump să respingă proiectul. Astfel, guvernul Zelenski se întoarce tot mai mult către prietenii mai apropiați de casă.

Un oficial ucrainean de rang înalt, vorbind sub protecția anonimatului pentru a discuta discuțiile diplomatice interne, a spus că o victorie a președintelui Vladimir V. Putin în Ucraina "ar fi dezastruoasă pentru Europa".

"Aceasta ar putea duce la extinderea agresiunii sale în alte țări din regiune", a spus oficialul despre Putin. "Europenii înțeleg acest lucru și îi motivează să acționeze în ciuda tulburărilor de pe Atlantic."

Cel mai probabil, Zelenski va încerca să obțină mai multă asistență militară în timpul vizitelor sale la Berlin, Paris și, posibil, Londra, în cadrul unui turneu fulgerător în această săptămână menit să coincidă cu Conferința de Securitate de la Munchen, un eveniment anual al liderilor concentrat pe securitatea internațională, a spus oficialul ucrainean. Biroul președintelui nu comentează planurile sale de călătorie din motive de securitate și a avertizat că nimic nu este definitiv, dar Zelenski a făcut aluzie la demersul diplomatic într-un discurs recent, spunând că echipa sa se pregătește pentru conferința de la Munchen.

Până în prezent, rușii nu au reușit să obțină o spargere majoră a liniilor ucrainene, dar oficiali occidentali de rang înalt au avertizat că fără ajutor american, ar putea deveni imposibil pentru Kiev să reziste asaltului și Ucraina ar putea începe să piardă încet războiul.

În timp ce pierderile rusești continuă să crească - cel puțin 8.800 de vehicule blindate de luptă au fost distruse de când Kremlinul a lansat invazia în toată regula acum doi ani - Moscova "a reușit să își mențină stabile numerele de inventar active", a spus Institutul Internațional pentru Studii Strategice, un grup de cercetare britanic care studiază stocurile militare la nivel global, într-un nou raport.

"Prin urmare, evaluarea noastră este că Rusia va putea să-și mențină asaltul asupra Ucrainei la ratele actuale de uzură încă 2-3 ani, și poate chiar mai mult", a estimat grupul.

Rezistența complexului industrial militar rus în fața sancțiunilor occidentale întinse a surprins unii analiști și a intensificat preocupările printre țările de-a lungul flancului estic al NATO, cu un număr tot mai mare de oficiali occidentali avertizând cu privire la necesitatea de a-și intensifica urgent producția de armament propriu, având în vedere amenințarea pe care Putin o reprezintă dincolo de Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel