Zelenski solicită NATO să permită lovituri militare în interiorul Rusiei

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut, joi, aliaților NATO să ofere mai mult sprijin forțelor sale și să le permită o libertate mai mare de a lovi în interiorul Rusiei. Solicitarea a fost făcută în cadrul summit-ului de trei zile la Washington, unde liderii NATO au discutat despre măsuri suplimentare pentru sprijinirea Ucrainei în conflictul cu Moscova.

În cadrul întâlnirii, Zelenski a cerut liderilor NATO să renunțe la toate restricțiile privind loviturile asupra Rusiei cu arme occidentale. Alianța formată din 32 de națiuni a folosit gala de la aniversarea a 75 de ani în capitala SUA pentru a-și demonstra hotărârea împotriva Moscovei și sprijinul pentru Kiev, potrivit France24.

Liderul ucrainean s-a alăturat omologilor săi din NATO după ce a primit promisiuni de noi sisteme de apărare aeriană pentru Ucraina, în timp ce aliații au început transferul de avioane F-16 promise cu mult timp în urmă. Cu toate acestea, Zelenski a cerut susținătorilor Kievului, în special Statelor Unite, să meargă mai departe, oferind forțelor sale o libertate mai mare de a lovi în interiorul Rusiei.

"Dacă vrem să câștigăm, dacă vrem să triumfăm, dacă vrem să ne salvăm țara și să o apărăm, trebuie să ridicăm toate restricțiile,” a declarat Zelenski.

Liderii NATO au convenit asupra unui pachet de sprijin pentru Ucraina, care include promisiunea unor noi sisteme de rachete Patriot pentru a apăra cerul deasupra țării devastate de război. Zelenski a exprimat speranța că aceste sisteme de apărare aeriană, inclusiv un nou sistem Patriot din partea Statelor Unite, vor fi livrate "cât mai curând posibil.”

Cu toate acestea, liderii NATO prezenți la summit au riscat din nou să-l dezamăgească pe Zelenski, refuzând să emită o invitație clară pentru aderarea Ucrainei la alianță. Într-un efort de a atenua orice supărare, liderii au numit drumul Ucrainei către aderare "ireversibil” și au promis să ofere Kievului un minim de 40 de miliarde de euro (43 de miliarde de dolari) în sprijin militar,în decursul anului viitor.

"Facem și vom continua să facem tot ce este necesar pentru a ne asigura că va veni ziua în care Ucraina va fi invitată și va deveni membră NATO, și sunt încrezător că vom reuși acest lucru,” a spus liderul Ucrainean.

Într-un alt pas important, Statele Unite au anunțat, miercuri, că vor începe "desfășurări episodice” de rachete cu rază lungă de acțiune în Germania, în 2026, în cadrul eforturilor de a întări descurajarea NATO împotriva Rusiei în Europa. Casa Albă a declarat că, în cele din urmă, va căuta să staționeze permanent aceste rachete în Germania, care vor avea "o rază de acțiune semnificativ mai mare” decât sistemele actuale ale SUA din Europa. Cancelarul german Olaf Scholz a salutat această mișcare, afirmând că va ajuta la "asigurarea păcii". Cu toate acestea, Kremlinul a ripostat, anunțând măsuri de răspuns pentru a contracara "amenințarea foarte serioasă” din partea NATO și acuzând alianța că este "pe deplin implicată în conflictul din Ucraina.”

Înainte de întâlnirea cu Zelenski, NATO și-a mutat atenția spre est, primind liderii din Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Coreea de Sud. O declarație dură a NATO a numit Beijingul un "facilitator decisiv al războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, prin furnizarea de bunuri cu utilizare dublă, cum ar fi microcipurile care pot ajuta armata Moscovei. NATO a avertizat China că susținerea războiului din Europa îi va afecta negativ interesele și reputația.

Beijingul a ripostat, avertizând NATO să "oprească exagerarea așa-numitei amenințări din partea Chinei și provocarea de confruntări și rivalități”. Statele Unite presează de ani de zile aliații europeni să acorde mai multă atenție provocărilor prezentate de China. Summitul de la Washington este a treia astfel de întâlnire la care participă lideri din cele patru țări partenere din Asia-Pacific. NATO a convenit asupra mai multor inițiative cu țările partenere, inclusiv consolidarea cooperării împotriva atacurilor cibernetice și dezinformării și oferirea de ajutor neletal Ucrainei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel