Zelenski spune că Africa este „ostatica” războiului Rusiei împotriva Ucrainei

Rusia este o ţară de 'ucigaşi' şi de 'torţionari', acuză Zelenski: 'Nu lasă în urmă decât moarte şi suferinţă'
Rusia este o ţară de 'ucigaşi' şi de 'torţionari', acuză Zelenski: 'Nu lasă în urmă decât moarte şi suferinţă'

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Africa este ținută „ostatică” de invazia Ucrainei de către Rusia, care a stârnit temeri de o criză alimentară pe continent.

Ofensiva Moscovei a blocat porturile Ucrainei la Marea Neagră, împiedicând exporturile de cereale ale țării să ajungă pe piețele globale.

„Africa este de fapt un ostatic. Este un ostatic al celor care au declanșat războiul împotriva statului nostru”, a spus Zelenski în timpul unui discurs către Uniunea Africană prin link video.

El a adăugat că Kievul este în prezent angajat în „negocieri complexe” pentru a-și elibera porturile de blocada Rusiei.

„Dar încă nu există progrese... De aceea criza alimentară globală va continua atâta timp cât va continua acest război colonial”, a spus Zelenski, conform AlJazeera.

Olaf Scholz îl avertizează pe Putin că știe care este cea mai mare frică a acestuia

Preşedintele rus Vladimir Putin se teme de „scânteia democraţiei” care se răspândeşte în ţara sa, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că acesta încearcă să divizeze Europa şi să revină la o lume dominată de sfere de influenţă, relatează Reuters.

Scholz a fost întrebat într-un interviu acordat ziarului Muenchner Merkur, publicat luni pe site-ul guvernului, dacă Putin ar accepta ca Ucraina să se apropie de Uniunea Europeană „Preşedintele rus trebuie să accepte faptul că în vecinătatea sa există o comunitate de democraţii bazate pe lege care se apropie tot mai mult”, a spus Scholz. „El (Putin - n.r.) se teme în mod clar de scânteia democraţiei care se răspândeşte în ţara sa”.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a recomandat ca Ucraina să primească statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, o măsură pe care Scholz a declarat că o susţine.

„(Putin) doreşte o Europă divizată şi o revenire la o politică a sferelor de influenţă. El nu va reuşi acest lucru”, a spus Scholz (citește AICI).

Kremlinul distruge agricultura Ucrainei. Fermierii din teritoriul ocupat de ruși sunt plătiți cu mai puțin de jumătate decât înainte de război

Un înalt oficial ucrainean a spus că fermierii de grâu din teritoriul ocupat de ruși sunt plătiți cu mai puțin de jumătate din ceea ce erau plătiți înainte de război – și în ruble rusești – stârnind temeri că unele culturi nu vor fi plantate pentru recolta de anul viitor, deoarece este nesustenabil din punct de vedere economic.

Afirmația guvernatorului de la Luhansk, Serhiy Haidai, a venit pe fondul îngrijorării crescânde cu privire la penuria globală de grâu din cauza războiului rusesc stârnit împotriva Ucrainei, șeful UE pentru politică externă Josep Borrell numind blocajul Rusiei asupra transporturilor de cereale ucrainene „o adevărată crimă de război”.

Potrivit lui Haidai, autoritățile de ocupație ruse oferă fermierilor 8.000 de ruble rusești pe tona de cereale pentru viitorul sezon de semănat, de două ori mai puțin decât oferea Ucraina.

„De fapt, producătorii vor fi plătiți doar cu 30% din costul cerealelor. Specialiştii înţeleg că din cauza acestor fonduri este imposibil să se realizeze o campanie de semănat pentru recolta 2023.”, a spus Haidai, potrivit Guardian.

Înainte de război, Ucraina a fost al cincilea cel mai mare exportator de grâu la nivel global, iar absența grâului ucrainean de pe piață a împins prețurile în întreaga lume (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel