Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că va candida la președinție dacă alegerile programate vor avea loc la începutul anului viitor, în ciuda faptului că a promis că va îndeplini un singur mandat atunci când a preluat conducerea în 2019.
„Dacă vor exista alegeri, ar trebui să aibă loc pe teritoriul nostru, pentru ca militarii să poată vota în prima linie. De aceea avem nevoie de oameni din toată lumea care să monitorizeze alegerile. Vreau ca totul să fie legal, transparent și democratic, la fel ca alegerile când am devenit președinte, când toată lumea le-a numit alegeri oneste. Asta este ceva ce nu vreau să pierd”, a spus Zelenski în data de 31 august.
Zelenski și-a exprimat angajamentul „neclintit” față de bunăstarea țării sale în contextul conflictului cu Rusia care este în plină desfășurare. Într-un interviu acordat televiziunii publice portugheze RTP, Zelenski a afirmat că, dacă Ucraina rămâne implicată în război în 2024, va căuta sa fie reales pentru încă un mandat, dacă vor avea loc alegeri.
Primul mandat de patru ani al lui Zelenski expiră la începutul anului viitor, iar alegerile prezidențiale ar trebui să aibă loc pe 31 martie 2024. Cu toate acestea, constituția Ucrainei interzice alegerile dacă țara se află sub legea marțială, care a fost impusă imediat după invazia Rusiei de anul trecut.
Rada a prelungit legea marțială cu încă 90 de zile săptămâna trecută și va continua să facă acest lucru până la încetarea focului, făcând, teoretic, alegerile imposibile, întrucât nu se întrevede un sfârşit al ostilităţilor. Săptămâna trecută Zelenski i-a avertizat pe cetățeni să se pregătească „pentru un război lung”.
Problema alegerilor a apărut din cauza unei vizite la Kiev a senatorului american Lindsey Graham, ca parte a unei delegații americane, pe 23 august. Graham a spus că alegerile ar trebui să aibă loc. Zelenski a răspuns că este deschis „dacă partenerii noștri occidentali plătesc pentru ele”. Zelenski a estimat costul la 5 miliarde UAH (135 de milioane de dolari) și a cerut, de asemenea, Occidentului să trimită observatori electorali în prima linie, lucru care este foarte puțin probabil să se întâmple, deoarece luptele de acolo sunt în desfășurare și este extrem de periculos.
Cifrele oficiale ale victimelor rămân secrete de stat, dar un raport al serviciilor secrete americane a estimat numărul morților la 70.000, cu peste 100.000 de răniți.
Comentariul contrazice, de asemenea, o promisiune pe care Zelenski a făcut-o, când a fost ales pentru prima dată în aprilie 2019, pentru o platformă ce militează pentru anticorupție și încetare a conflictului cu Rusia. El a spus că nu vrea putere și că va rezista doar pentru un mandat, timp în care își va îndeplini această promisiune. Cu toate acestea, invazia rusă a schimbat totul și, contrar așteptărilor, Zelenski a apărut ca un lider foarte respectat în timp de război, care a unit țara pentru a rezista agresiunii ruse.
În timpul interviului său cu RTP, Zelenski și-a subliniat rolul de custode al Constituției, afirmând că are datoria solemnă de a o apăra în orice circumstanță.
Abordând perspectiva alegerilor în timpul războiului, Zelenski a subliniat premisele esențiale care ar trebui îndeplinite. Principala dintre acestea este asigurarea siguranței alegătorilor și, de asemenea, includerea celor aproximativ 8 milioane de refugiați care locuiesc în străinătate, mai ales în UE, potrivit Intellinews.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci