Joi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski se află în Germania pentru o reuniune strategică cu aliații Ucrainei, organizată sub egida Statelor Unite, într-un moment de cotitură pentru sprijinul internațional destinat Kievului. Această întâlnire a „Grupului de contact” pentru Ucraina, desfășurată la baza aeriană americană Ramstein, în apropiere de Frankfurt, are loc cu doar 11 zile înainte ca Donald Trump, care și-a exprimat scepticismul cu privire la continuarea ajutorului financiar acordat Ucrainei, să fie învestit oficial în funcția de președinte al Statelor Unite.
Evenimentul marchează, de asemenea, ultima participare a lui Lloyd Austin, actualul secretar american al Apărării, la această serie de reuniuni. De la ora 11:00 (10:00 GMT), Austin va conduce discuțiile în fața reprezentanților a aproximativ 50 de state, iar așteptările sunt mari ca oficialul să anunțe un nou pachet substanțial de ajutor militar pentru Ucraina.
Acest cadru de cooperare, aflat la cea de-a 25-a întâlnire, a fost creat pentru a coordona sprijinul militar destinat Ucrainei și pentru a garanta rapiditatea și eficiența livrării armamentului. Printre participanți se numără șefa diplomației europene, Kaja Kallas, și secretarul general al NATO, Mark Rutte, semn al unității internaționale în sprijinul Kievului.
Într-o declarație făcută cu o zi înainte de reuniune, Lloyd Austin a subliniat importanța menținerii angajamentului internațional față de Ucraina, avertizând că „leadership-ul american este extrem de important”. Austin a declarat pentru AFP: „Nu le-am cerut ţărilor doar să ofere ajutor de securitate, le-am arătat calea, în fiecare caz, în ceea ce priveşte cantitatea de ajutor de securitate pe care au furnizat-o şi rapiditatea cu care a fost furnizat acest ajutor”.
Cu Donald Trump pregătit să preia mandatul de președinte al Statelor Unite, Ucraina se teme de o posibilă reducere a sprijinului american, dată fiind retorica fostului lider privind necesitatea unei reevaluări a ajutorului financiar extern. Trump a promis că va pune capăt războiului „în 24 de ore”, fără a detalia însă soluțiile concrete.
Într-o încercare de a liniști temerile partenerilor săi, președintele Zelenski a declarat recent că „impredictibilitatea” lui Donald Trump ar putea fi un atu în negocierile de pace. Totuși, liderii ucraineni și partenerii lor occidentali sunt conștienți de faptul că orice schimbare de politică la Casa Albă ar putea afecta semnificativ poziția strategică a Kievului.
Sub administrația Biden, SUA au fost cel mai mare susținător al Ucrainei, oferind un ajutor militar de peste 65 de miliarde de dolari, urmate de Germania, cu 28 de miliarde de euro. Cu toate acestea, acest sprijin nu a fost suficient pentru a oferi un avantaj decisiv forțelor ucrainene în fața agresiunii ruse.
Pe front, Moscova a revendicat luni capturarea orașului minier Kurahove, în estul Ucrainei, după o bătălie intensă de trei luni. În același timp, armata ucraineană a raportat marți desfășurarea unor „operațiuni de luptă” în regiunea de graniță rusă Kursk, indicând posibile noi ofensive strategice.
Deși Ucraina a reușit să respingă unele atacuri rusești, situația de ansamblu rămâne dificilă, cu aproximativ 20% din teritoriul său ocupat de Rusia. Presiunea crește și din partea unor parteneri occidentali. Președintele francez Emmanuel Macron a sugerat recent necesitatea unor „discuții realiste pe probleme teritoriale”, în timp ce Polonia, un aliat loial al Kievului, a admis posibilitatea unor concesii teritoriale „la inițiativa Ucrainei”.
Moscova continuă să ceară cedarea a patru regiuni, alături de Crimeea, și renunțarea Ucrainei la aspirațiile sale de aderare la NATO – condiții respinse ferm de președintele Zelenski.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci