Volodimir Zelenski a afirmat că accederea Ucrainei la UE ar trebui să se întâmple cât mai repede.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a exprimat vineri speranţa că Uniunea Europeană va permite admiterea rapidă a ţării sale, apreciind că procesul de integrare europeană "nu trebuie să dureze ani sau decenii".
Volodimir Zelenski a salutat faptul că Ucraina a primit "în doar 115 zile" statutul de candidat pentru admiterea în Uniunea Europeană. "Parcursul nostru spre integrare nu trebuie să dureze ani sau decenii. Trebuie să parcurgem rapid acest drum, în măsura în care ţine de noi. Trebuie să ne îndeplinim ideal partea noastră a sarcinilor pentru a le permite prietenilor noştri din Uniunea Europeană să adopte rapid o nouă decizie istorică pentru noi, în mod consolidat", a afirmat Volodimir Zelenski într-un discurs rostit în faţa membrilor Parlamentului ucrainean, conform stenogramei postate pe site-ul Preşedinţiei de la Kiev, scrie Mediafax.
Liderii statelor şi ai instituţiilor UE au acordat săptămâna trecută statutul de candidat Ucrainei şi Republicii Moldova, generând critici din partea unor ţări din Balcanii de Vest, care aşteaptă de câţiva ani decizii de acest fel. Însă negocierile privind integrarea europeană a Ucrainei probabil vor fi îndelungate, iar decizia de admitere va necesita unanimitatea statelor UE, pe baza rapoartelor de evaluare elaborate de Comisia Europeană.
Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a cerut vineri Ucrainei să accelereze reformele pentru a facilita acţiunile de combatere a corupţiei. Instituţiile ucrainene au creat deja "un aparat anticorupţie impresionant". "Dar de acum înainte aceste instituţii au nevoie de mijloace de acţiune şi de persoane adecvate în posturile de responsabilitate", a declarat Ursula von der Leyen, conform cotidianului Le Figaro.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat care sunt următorii pași pe care Ucraina trebuie să îi parcurgă pentru aderarea la Uniunea Europeană.
”Următorii pași sunt la îndemâna ta. Dar vor necesita muncă asiduă, determinare și mai presus de toate unitatea de scop”, a spus ea potrivit Politico.
”Ați creat o mașinărie anticorupție impresionantă. Dar acum aceste instituții au nevoie de dinți și de oamenii potriviți în posturi potrivite”, a spus ea. Von der Leyen a explicat că Ucraina ar trebui să numească noi șefi pentru Procuratura Specializată Anticorupție și Biroul Național Anticorupție cât mai curând posibil.
Von der Leyen a insistat, de asemenea, asupra necesității reformării curții constituționale a țării, și anume, o legislație care descrie procedurile de selecție a judecătorilor, în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția.
Von der Leyen a menționat și o lege anti-oligarh controversată, potrivit căreia organismul care decide cine este oligarh este numit chiar de președinte. Criticii legii o consideră o măsură populistă care ar putea da mai multă putere președintelui în exercițiu.
”Astăzi, Ucraina este singura țară din Parteneriatul Estic al Europei care a adoptat o lege care să rupă stăpânirea oligarhilor asupra vieții tale economice și politice. Și o laud pentru asta”, a spus ea. Dar von der Leyen a adăugat că Ucraina trebuie acum să se concentreze pe punerea în aplicare a legii, ”într-o manieră solidă din punct de vedere legal”.
Ea a abordat, de asemenea, independența presei, spunând că o lege a mass-media ar trebui adoptată în conformitate cu standardele actuale ale UE. Citește mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News