Zelenski solicită arme cu rază lungă de acțiune după atacul cu drone asupra Kievului

foto: Freepik
foto: Freepik

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, duminică, după un atac masiv cu drone și rachete, că Ucraina are nevoie de arme cu rază lungă de acțiune pentru a-și proteja orașele și trupele de pe linia frontului de bombele și dronele rusești.

Rusia a lansat al cincilea atac cu drone asupra Kievului în două săptămâni, iar sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus toate armele aeriene înainte ca acestea să ajungă în capitală, a spus armata ucraineană.

Forțele aeriene ale Ucrainei au declarat pe Telegram că sistemele lor de apărare aeriană au distrus 35 din cele 39 de drone și două rachete de croazieră lansate de Rusia peste noapte. Armele, au spus forțele aeriene, au vizat 10 regiuni ale Ucrainei.

Nu a fost clar imediat câte drone au fost lansate asupra Kievului. Nu au fost raportate victime și nici daune semnificative, a declarat Serhiy Popko, șeful administrației militare a capitalei ucrainene, pe Telegram.

"Doar în ultima noapte, armata rusă a folosit aproape 40 de 'Shaheds' împotriva Ucrainei. Important este că majoritatea acestora au fost doborâte de apărătorii noștri ai cerului," a spus Zelenski pe Telegram, referindu-se la drone. El a spus că este necesar să fie distruse bombardierele rusești de la bazele aeriene ruse pentru a proteja Ucraina de raidurile aeriene. "Capabilitățile noastre suficiente cu rază lungă ar trebui să fie un răspuns corect la teroarea rusă. Toți cei care ne susțin în acest sens susțin apărarea împotriva terorii," a mai spus Zelenski.

Președintele ucrainean și-a reînnoit apelul către aliații occidentali de a permite atacuri cu rază lungă asupra Rusiei, vineri, la Londra, spunând că Marea Britanie ar trebui să încerce să-și convingă partenerii să elimine limitele privind utilizarea acestora. Membrii NATO au adoptat abordări diferite privind modul în care Ucraina poate folosi armele pe care le donează. Unii au clarificat că Kievul le poate folosi pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei, în timp ce Statele Unite au adoptat o abordare mai restrânsă, permițând utilizarea armelor lor doar la granița Rusiei împotriva țintelor care susțin operațiunile militare rusești în Ucraina.

Rusia a lansat trei rachete balistice Iskander, au spus forțele aeriene ale Ucrainei, fără a preciza ce s-a întâmplat cu ele. Administrația militară a regiunii Sumy, din nord-estul Ucrainei, la granița cu Rusia, a spus pe Telegram că o rachetă rusă a avariat infrastructura critică din districtul Shostkynskyi al regiunii.

Administrația nu a oferit detalii despre ce infrastructură a fost lovită. Nu a existat un comentariu imediat din partea Rusiei cu privire la atacuri. Moscova spune că nu atacă ținte civile în Ucraina.

"Aceste atacuri sistematice ... cu drone, dovedesc încă o dată că invadatorul caută activ o oportunitate de a lovi Kievul," a spus Popko. "Testează noi tactici, caută noi rute de abordare a capitalei, încercând să descopere locația apărării noastre aeriene".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel