Președintele Volodimir Zelenski a spus că se îndoiește de capacitatea dictatorului rus Vladimir Putin de a conduce o lovitură nucleară tactică.
Președintele ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, a declarat joi că este „greu de spus” dacă riscul unui război nuclear a crescut odată cu câștigurile teritoriale ale armatei sale, dar rămâne încrezător că omologul său rus nu va supraviețui, cum ar fi escaladarea ostilităților.
Zelensky s-a adresat grupului de reflecție internațional al Institutului Lowy din Sydney, prin intermediul unei legături video, după ce armata Ucrainei a reluat terenul anexat ilegal de Rusia săptămâna trecută, potrivit Kiev Independent.
Întrebat dacă riscul ca Rusia să folosească arme nucleare a crescut, Zelenskyi a spus prin intermediul unui interpret: ”Este greu de spus”.
El a pus la îndoială dacă Putin a avut suficient control asupra campaniei ruse pentru a conduce o lovitură nucleară tactică. Rușilor le-a fost ”greu să controleze tot ce se întâmplă în țara lor, la fel cum nu controlează tot ce au pe câmpul de luptă”, a spus Zelensky.
Zelensky a spus că Putin a înțeles că ”lumea nu va ierta niciodată” un atac nuclear rusesc. ”Înțelege că, după folosirea armelor nucleare, nu va mai putea să-și păstreze, ca să spun așa, viața și sunt încrezător în asta”, a spus Zelensky.
Cu toate acestea, Zelensky a adăugat pe 6 octombrie că lumea ”nu va ierta niciodată nici pe Putin, nici pe Rusia” dacă acesta va folosi efectiv arme nucleare.
Momentan, potrivit sursei citate, Rusia se confruntă cu înfrângerea pe câmpul de luptă, Putin a început să folosească șantajul nuclear în încercarea de a încetini contraofensiva Ucrainei.
”Când integritatea teritorială este amenințată, Rusia va folosi tot ce poate, aceasta nu este o cacealma”, a spus Putin pe 21 septembrie, în timp ce a ordonat o ”mobilizare parțială”.
Între timp, Statul Major al Ucrainei a raportat pe 6 octombrie că Forțele Armate au eliberat 93 de așezări în nord-estul Ucrainei de la anunțul lui Putin. Forțele armate ale Ucrainei au avansat cu 55 de kilometri în teritoriul ocupat de ruși și au preluat controlul pe peste 2.400 de kilometri pătrați, a informat armata ucraineană.
Citește și:
”Ministrul nostru de finanțe este supus unei presiuni extrem de ridicate, când trimite aceste cecuri militarilor, fondurilor de pensii... trebuie să trimitem acești bani în mâinile lui. Deci ceva de genul unei întârzieri de o săptămână sau câteva săptămâni este pur și simplu inacceptabil”, a declarat Oleg Ustenko, consilier economic al președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, într-un interviu pentru Politico.
Întrebat în această săptămână despre ritmul ajutorului UE, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a spus: ”Continuăm să ne coordonăm îndeaproape cu partenerii noștri pentru a sprijini Ucraina și a trage Rusia la răspundere”.
În situația în care stau lucrurile, UE urmează să plătească ajutorul promis Ucrainei în tranșe, cu 2 miliarde de euro scadenți la jumătatea lunii octombrie, alte 2 miliarde de euro la jumătatea lunii noiembrie și 500 de milioane de euro în decembrie, a declarat un oficial al UE.
Plata ultimei tranșe a fost blocată de luni de zile din cauza opoziției Germaniei, care s-a opus să ofere garanții bugetare pentru a susține împrumuturile și pledează în favoarea acordării de granturi.
Deși Berlinul a fost de acord să emită împrumuturi, nu există încă un acord cu privire la asistența de 3 miliarde EUR rămasă din cele 9 miliarde EUR anunțate în mai, care este puțin probabil să fie plătită înainte de sfârșitul anului.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News