Zero emisii de carbon până în 2050. Uniunea Europeană lucrează la un plan pentru resetarea industriei

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Uniunea Europeană (UE) a elaborat planuri pentru captarea și stocarea a sute de milioane de tone de emisii de CO2 până în 2050, în vederea asigurării îndeplinirii obiectivelor de combatere a schimbărilor climatice din Europa, arată un document preliminar, potrivit Reuters.

Realizarea obiectivului UE de a atinge zero emisii nete până în 2050 va necesita ca firmele să treacă la energie verde și să-și schimbe metodele de producție. Pentru sectoarele care nu dispun de tehnologii pentru a face acest lucru, emisiile lor rămase vor trebui capturate pentru a evita ajungerea în atmosferă și alimentarea încălzirii globale.

Până în 2050, UE va trebui să captureze până la 450 de milioane de tone de CO2 pe an, conform unui proiect de plan al Comisiei Europene, văzut de Reuters.

"La aceeași dată, majoritatea emisiilor rămase din industriile UE vor trebui capturate și stocate, în special cele din sectoarele cimentului și industriei chimice," se arată în proiect.

UE a emis 3.6 miliarde de tone de CO2 în 2022, conform datelor oficiale.

Cea mai mare parte a CO2-ului capturat în 2050 va fi stocată permanent în subteran. O parte va fi utilizată în procese industriale, cum ar fi producția de chimicale.

Proiectul menționează că 100 de milioane de tone de CO2 capturate până în 2050 vor proveni din sectorul energetic, din centralele electrice care rulează pe combustibili fosili emițători de CO2 sau surse "biogene" precum deșeurile organice.

UE va trebui să captureze până la 200 de milioane de tone de CO2 direct din atmosferă, pentru a echilibra unele emisii rămase în 2050, se menționează în proiect.

Chris Davies, directorul grupului CCS Europe, a declarat că lipsa susținerii politice a lăsat UE în urma dezvoltării rapide a tehnologiei de captare a CO2. UE nu are proiecte operaționale de stocare a CO2.

"Majoritatea guvernelor pur și simplu au făcut tot posibilul să pună varianta asta pe un fundal considerat 'prea dificil'," a declarat Davies, fost membru al Parlamentului European.

Comisia a refuzat să comenteze documentul, care a fost raportat pentru prima dată de Bloomberg News.

Proiectul menționează că realizarea infrastructurii de captare și stocare a carbonului în această decadă va necesita fonduri atât de la nivelul UE, cât și din bugetele naționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel