Luptele din Ucraina se concentrează acum în regiunea estică Donbas, deşi armata rusă a reînceput, în ultimele 48 de ore, să bombardeze Kievul.
Armata rusă încearcă să spargă blocada ucraineană folosind artileria grea, armament capabil de foc indirect, fără ca ţinta să fie în vizor, pe distanţe mari. De altfel, această strategie a fost piesa centrală a doctrinei militare ruseşti încă de pe vremea lui Stalin, care numea artileria "zeul războiului", scrie The Economist.
De altfel, artileria rusă a produs pagube însemnate în Ucraina, cele mai bune dovezi fiind oraşele reduse la ruină, ca de exemplu Mariupolul. Nici ucrainenii nu se lasă însă, ripostând cu armament anti-artilerie. De altfel, neutralizarea artileriei ruseşti este vitală pentru ucraineni, dacă vor să oprească armata rusă.
Pentru a contracara un atac de artilerie, ucrainenii trebuie, prima dată, să ştie de unde se trage. Cea mai bună metodă pentru a localiza armele inamicilor este prin intermediul radarelor anti-artilerie, spune Patrick Benham-CRosswell, fost ofiţer în Armata Mari Britanii. Acest radar detectează proiectilele încă dinainte să îşi atingă ţinta şi analizează traiectoria lor pentru a stabili punctul de origine.
SUA a oferit Ucraianei astfel de radare deja. În plus, dronele pot localiza fumul produs de armele de artilerie atunci când sunt folosite, şi ştim deja că Ucraina are multe drone pe câmpul de luptă.
Cel mai important, lucru, însă, într-o luptă în care se foloseşte artileria este raza de acţiune. Asta pentru că cel care trage la o distanţă mai mare se poate pune mai uşor la adăpost de orice ripostă. Rachetele ghidate Excalibur, spre exemplu, au o rază de acţiune de 40 km. Prin comparaţie, rachetele ruseşti 2A65 Msta-B au o rază de acţiune de doar 25 km.
Spania va furniza Ucrainei rachete antiaeriene și tancuri de luptă Leopard, în cadrul unei intensificări a sprijinului său militar pentru această țară, potrivit unor surse guvernamentale citate duminică de cotidianul El Pais.
De asemenea, Spania va oferi pregătire esențială pentru armata ucraineană în ceea ce privește modul de utilizare a tancurilor. Antrenamentul va avea loc în Letonia, unde armata spaniolă a desfășurat 500 de soldați în cadrul operațiunii NATO „Enhanced Advanced Presence".
A doua fază de antrenament ar putea avea loc în Spania, potrivit surselor citate de El Pais.
Ziarul a precizat că Ministerul Apărării finalizează o livrare către Kiev de rachete antiaeriene Shorad Aspide de joasă înălțime, pe care armata spaniolă le-a înlocuit cu un sistem mai avansat.
Spania a furnizat până acum muniție, echipamente de protecție individuală și armament ușor.
Sursele au declarat pentru El Pais că oferta de sprijin sporit a fost făcută pe 21 aprilie atunci când premierul Pedro Sanchez a vizitat Ucraina și s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski, scrie Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News