Zgomote ciudate detectate în stratosferă folosind baloane de 50 de dolari

Sursă: Unsplash
Sursă: Unsplash

Niște baloane trimise în stratosferă, la aproximativ 20 de kilometri altitudine, au detectat niște sunete misterioase.

O echipă de cercetători de la Sandia National Laboratories a dezvoltat baloane simple alimentate cu energie solară, care pot fi fabricate cu mai puțin de 50 de dolari din materiale de construcție obișnuite. Realizate din plastic, fiecare are o înălțime între 6 și 7 metri și poate fi construit pe un teren de sport, conform Interesting Engineering.

Baloanele nu necesită aport de energie în afară de lumina soarelui și se pot înălța relativ ușor până la 21 de kilometri. Baloanele au fost dezvoltate pentru a transporta încărcături utile științifice în stratosferă.

Stratosfera, un strat al atmosferei Pământului, este cunoscută pentru liniștea sa, deoarece este rareori perturbată de avioane sau de turbulențe. În ciuda acestui fapt, microfoanele din stratosferă captează diverse sunete care nu pot fi auzite în altă parte. Aceste sunete cuprind evenimente naturale, cum ar fi ciocnirea valurilor oceanului și tunetele, sunete produse de om, cum ar fi turbinele eoliene sau exploziile, și chiar sunete misterioase fără sursă cunoscută.

Pentru a ajunge în stratosferă, cercetătorii au proiectat și construit baloanele lor simple pentru a ajunge la aceste înălțimi având nevoie de platforme mai scumpe și sofisticate, mai ușoare decât aerul.

„Baloanele noastre sunt practic pungi uriașe de plastic cu niște praf de cărbune în interior. Când soarele strălucește pe baloanele întunecate, aerul din interior se încălzește și devine plutitor. Această putere solară pasivă este suficientă pentru a aduce baloanele de la suprafață la peste 20 km pe cer”, a spus un cercetător. „Fiecare balon are nevoie doar de materiale în valoare de aproximativ 50 de dolari și poate fi construit pe un teren de baschet”, a adăugat el.

Cercetătorii au adunat date folosind micro-barometre, concepute în principal pentru monitorizarea vulcanilor, pentru a detecta sunetul de joasă frecvență. Pe lângă sunetele obișnuite ale naturii și ale activității umane, oamenii de știință au preluat un sunet neidentificat.

„[În stratosferă] există semnale misterioase de infrasunete care apar de câteva ori pe oră la unele zboruri, dar sursa acestora este complet necunoscută”, a spun cercetătorii. În viitor, subliniază aceștia, baloanele alimentate cu energie solară ar putea ajuta și la explorarea altor planete, cum ar fi observarea activității seismice și vulcanice a lui Venus prin atmosfera sa groasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel