„The Hum” este un zgomot de coșmar care îți poate distruge viața dacă îl auzi.
Se crede că 4% din populația globală este afectată de un zgomot persistent în urechi, a cărui sursă este o enigmă totală. În jurul anului 2005, Simon Payne a început să audă acest zgomot. Era vorba despre un sunet ciudat, huruit, care pare să vină de peste tot. La început, a fost convins că zgomotul provenea de la un fel de utilaje, dar nu a putut găsi sursa, scrie The Independent. Nu a dispărut și nu putea fugi de el. Chiar și atunci când a călătorit mii de kilometri din Cambridgeshire până în Noua Zeelandă, tot auzea acel zgomot. I-a făcut atât de mult rău încât a trebuit să renunțe la serviciu. A devenit din ce în ce mai izolat și a încetat să-și mai vadă prietenii, dar atunci când a început să caute pe internet pentru a afla ce se întâmplă cu el, a descoperit că nu era singur.
„Am aflat că era peste tot”, spune el. „Nu trebuie să te ascunzi de asta”, a mai zis bărbatul.
Payne auzea „zumzetul”, un fenomen global misterios despre care se crede că afectează până la 4% din populația lumii. Cele mai timpurii rapoarte despre „the Hum” datează din anii '70, când numeroși rezidenți din Bristol au scris scrisori către Bristol Evening Post pentru a se plânge că aud acest zgomot, care atunci a fost comparat cu sunetul unui camion în gol sau al tunetului. Unii oameni din Bristol îl aud și astăzi, fenomenul fiind raportat în locuri din întreaga lume, de la suburbiile din Tokyo până la Taos din New Mexico și Largs din Scoția. I-a lăsat pe mulți oameni anxioși și deprimați și a fost legat de mai multe sinucideri. De-a lungul anilor, au fost puse multe teorii și s-au efectuat investigații, dar nu există un consens clar asupra cauzei.
În 2010, rapoartele despre „the Hum” au început să apară în Windsor, Ontario și au atras atenția autorului canadian Jordan Tannahill.
„Locuitorii au descris că aud un sunet scăzut, reverberant, care le-ar face să vibreze ferestrele. Uneori ar provoca sângerări nazale, dureri de cap și chiar insomnie”, a spus el.
„The Hum” a devenit inspirația pentru romanul lui Tannahill din 2021, The Listeners, care a fost acum adaptat într-o dramă BBC One. Relatează povestea lui Claire, o profesoară interpretată de actrița Rebecca Hall, care într-o zi începe să audă zumzetul de nicăieri. Ea devine încet-încet total preocupată de asta; mai mult decât atât – consumată, obsedată. Nimeni din familia ei nu îl poate auzi, dar unul dintre elevii ei îl aude într-o zi. Cei doi se împrietenesc și caută răspunsuri, ba chiar se înscriu într-un grup de sprijin comunitar care ajunge să fie mult mai extrem decât s-ar fi putut prezice.
În cazul fictiv al lui Claire, „the Hum” o face să își strice relația cu familia și să își piardă slujba. Pentru Payne, a avut un impact uriaș asupra muncii și vieții sale sociale.
„A fost un coșmar. Mi-a distrus cariera. Am renunțat la slujbă la un moment dat, așa că trăiam din economii și încercam să mă descurc. A fost destul de îngrozitor – nu am putut să dorm din cauza acestui zgomot care îmi pătrundea în cap tot timpul”, spune el.
Bărbatul a povestit că a renunțat la tot.
„Odinioară am fost viața și sufletul grupului, dar m-am retras din viața mea socială. M-a făcut să mă simt foarte izolat și am încetat să mai fac totul, mai mult sau mai puțin”, a mărturisit acesta.
Relația lui a rămas însă intactă. „Partenerul meu acceptă și înțelege foarte bine toată treaba, așa că nu cred că ne-a făcut vreun rău pe termen lung, pentru că suntem încă împreună.”
Totuși, într-o zi, Payne a încetat să mai audă zumzetul.
„A durat aproximativ 10 ani și eram aproape în genunchi”, spune el. „La început m-am gândit: „Oh, se va întoarce mâine”, dar nu a fost. Treptat, viața mea a revenit la un fel de normalitate”, a povestit acesta.
A căutat un nou început și s-a mutat în Somerset, unde locuiește acum.
„Am devenit din nou mai deschis și sper să pot construi niște prietenii de durată aici”, spune el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci