În Liban este zi de doliu național, după o zi de lupte de stradă care au pornit de la un protest.
Premierul libanez Najib Mikati a anunțat vineri o zi de doliu, după ce cu numai o zi înainte au izbucnit lupte de stradă la Beirut, transmite BBC. Cel puțin șase persoane au fost ucise și alte 32 de rănite joi, 14 octombrie, zi în care s-au auzit focuri de armă în capitala libaneză.
Totul a început în timpul unui protest al grupurilor musulmane șiite Hezbollah și Amal împotriva judecătorului care investiga uriașa explozie de anul trecut în portul orașului.
Se spune că lunetiștii de la Forțele Creștine Libaneze (LF) au tras în mulțimi. Fracțiunea LF a negat instigarea uneia dintre cele mai grave violențe din Liban din ultimii ani.
"Nu vom permite nimănui să ia țara ostatică pentru propriile interese", a spus președintele țării, Michel Aoun.
Nu se știe exact de unde s-a tras către mulțime, la acel moment protestatarii și jurnaliștii fugind pentru a scăpa cu viață. Există informații conform cărora mai mulți lunetiști au început să tragă de pe acoperișurile clădirilor din jur și grenade au fost aruncate pe străzi.
Se pare că totul a început într-o intersecție a orașului care desparte două cartiere, unul aparținând creștinilor și un altul al musulmanilor șiiți. Conform postărilor făcute de localnici, familiile au început să își părăsească casele, plecând spre suburbii și în afara orașului. Elevii se ascund sub bănci la școală, iar familiile care au rămas se refugiază în cele mai sigure spații ale caselor lor.
Libanul a rămas fără electricitate, întreaga țară rămânând în întuneric, pe fondul unei crize economice severe, scrie BBC.
Un oficial guvernamental a declarat pentru agenția de presă Reuters că cele mai mari două centrale electrice din țară, Deir Ammar și Zahrani, au fost închise din cauza lipsei de combustibil. Rețeaua electrică ”a încetat complet să funcționeze azi la prânz” și este puțin probabil să repornească câteva zile, au spus ei.
În ultimele 18 luni, Libanul a suferit o criză economică și o penurie extremă de combustibil. Această criză a lăsat jumătate din populație în sărăcie, a paralizat moneda și a stârnit demonstrații majore împotriva politicienilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News