Cîțu a rămas fără imunitate. DNA poate începe urmărirea penală în dosarul vaccinurilor / Update

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Plenul Senatului a dezbătut şi votat miercuri solicitarea DNA referitoare la începerea urmăririi penale în cazul fostului premier Florin Cîţu, în prezent senator, acuzat de abuz în serviciu în dosarul vaccinurilor anti-COVID. 

Update: Cîțu a rămas fără imunitate. DNA poate începe urmărirea penală. Au fost 90 voturi pentru și 2 împotrivă.

Update: Romaşcanu: Pentru noi, domnul Cîţu este vinovat şi sancţiunea politică va fi la vot

"Pentru noi, domnul Cîţu este vinovat şi sancţiunea politică va fi la vot. Dacă Justiţia va decide în alt fel sau în alt cuantum, asta sigur că este libertatea Justiţiei", a declarat Romaşcanu, la dezbaterea solicitării DNA referitoare la începerea urmăririi penale a fostului premier, acuzat de abuz în serviciu în dosarul vaccinurilor anti-COVID.

Lucian Romaşcanu a invitat USR să aibă acelaşi tip de discurs şi în cazul colegilor lor acuzaţi de DNA.

"Domnii de la USR ne duc într-o zonă impopulară cu expresia asta disonanţă cognitivă. Au anunţat că vor vota pentru declanşarea urmăririi penale. Anunţaţi-i şi pe cei doi colegi să aibă acelaşi tip de discurs, pentru că dacă nu au acelaşi tip de discurs cineva dintre dumneavoastră minte", a transmis senatorul PSD.

Update

Comisia Juridică a votat în unanimitate pentru ridicarea imunității lui Florin Cîţu, potrivit unei surse juridice.

Știre inițială

Comisia juridică are termen tot până miercuri, 29 noiembrie, la ora 10,00, în vederea formulării unui punct de vedere ce va fi transmis plenului, cel în măsură să încuviinţeze sau să respingă solicitarea.

Senatorul PNL Florin Cîţu şi-a studiat dosarul împreună cu doi avocaţi, la Comisia juridică. Cîţu a precizat luni că le va cere colegilor din partid să voteze pentru ridicarea imunităţii sale parlamentare şi nu va demisiona din partid şi nici din grupul PNL.

2. Florin Cîț... (55fcdde6-eb81-4cc0-ae84-27962dcc475a_40305300.jpg)

„Dacă aş fi avut funcţii în PNL, bineînţeles că aş fi renunţat, dar nu am nicio funcţie”, a afirmat Cîţu, la Palatul Parlamentului. El consideră că este „normal” să voteze colegii săi pentru ridicarea imunităţii pentru a permite anchetei să se deruleze în continuare. Fostul premier a subliniat că şi-a exercitat atribuţiile de prim-ministru „în conformitate cu legislaţia din România”.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, joia trecută, că a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referatul unei cauze în vederea sesizării preşedintelui României şi Senatului pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă de fostul premier Florin Cîţu şi foştii miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu în legătură cu achiziţia de vaccin anti-COVID. 

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat, marţi, încălcarea independenţei procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în urma declaraţiilor făcute în legătură cu instrumentarea dosarului privind achiziţia de vaccinuri anti-COVID.

Potrivit unui comunicat, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii s-a sesizat din oficiu cu privire la posibila încălcare a independenţei procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în raport cu afirmaţiile formulate de liderii unui partid politic cu privire la instrumentarea unui dosar penal de către parchetul anticorupţie, în cadrul căruia s-a impus formularea unor solicitări de ridicare a imunităţii faţă de foşti membri ai Guvernului României.

Sursa citată arată că, marţi, Secţia pentru procurori, în unanimitate, a constatat încălcarea independenţei procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în raport cu afirmaţiile formulate, în sensul ca dosarul instrumentat de DNA este „cel mai mare malpraxis judiciar", fiind „un atac politic" al procurorilor anticorupţie.

„Secţia pentru procurori, respectând dreptul la opinie al fiecărui cetăţean, reiterează în mod categoric că activitatea de urmărire penală se desfăşoară numai de către organele abilitate în drept, în cadrul legal incident, precum şi cu respectarea independenţei procurorilor în privinţa soluţiilor adoptate în cauzele penale pe care le soluţionează şi a separaţiei puterilor în stat", se precizează în comunicat.

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a declarat luni că dosarul privind achiziţia de vaccinuri este „cel mai mare malpraxis judiciar" pe care l-a văzut de când a intrat în politică.

El a menţionat că dosarul reprezintă „un atac politic" la Opoziţie şi a precizat că Vlad Voiculescu va rămâne pe lista de candidaţi ai USR pentru alegerile europarlamentare.

„Nu se potriveşte nimic în această poveste. Este cel mai mare malpraxis judiciar pe care l-am văzut de când sunt în politică. E un dosar - nu înţeleg de unde vine, am nişte bănuieli, despre unele dintre ele a scris şi presa. Înţeleg că domnul procuror de acolo are convingeri antivacciniste. Înţeleg că domnul Bologa, care a fost şeful DNA şi nu a fost destul de comod cu actuala Putere, a fost schimbat pentru că i s-a părut că acest dosar nu are structură, nu se susţine", a spus Drulă, pentru B1 Tv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel