Senatul votează, joi, cererea DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Șova.
UPDATE: Senatorii au încuviințat cererea DNA pentru reținerea și arestarea lui Dan Șova, cu 95 de voturi "pentru" și 30 "împotrivă". Două voturi au fost anulate.
UPDATE: Dan Șova a votat și a părăsit plenul Parlamentului.
UPDATE: Dan Șova se apără în fața Parlamentului. El a amintit că a mai fost în februarie în acel loc, când i-a rugat pe colegii săi să voteze împotriva cererii DNA și, cu privire la acuzațiile de atunci, nu a fost nici acum trimis în judecată.
"Simpla discuție despre renunțarea la imunitate ne face de râs în toată Europa. Toată lumea râde de noi. Imunitatea parlamentară nu înseamnă imunitatea juridică. Cei care vorbesc astăzi despre renunțarea la imunitate nu cunosc lumea justiției. Ei vorbesc despre lumea justiției ca și cum ar fi formată din zei", a spus Dan Șova.
Dan Șova a mai spus că citește de două săptămâni în presă despre dosarul în care i se cere reținerea și arestarea votată azi în Parlament și menționează: "Eu am primit dosarul ieri". El a făcut aluzie la afirmația șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, care a spus că scurgerile din dosare ajung în presă când sunt direcționate către părți, adică la inculpat și la instanța de judecată. Dan Șova a înțeles afirmația lui Kovesi în sensul în care șefa DNA ar fi spus că inculpații scurg informațiile din dosare proprii în presă.
Comisia juridică a Senatului a dat, în 24 noiembrie, un aviz favorabil cererii DNA în cazul senatorului PSD Dan Şova.
PNL și PSD votează pentru
După ce şi-a studiat dosarul de şapte volume (aproximativ 3.000 de pagini) timp de aproape patru ore, Dan Şova le-a spus senatorilor jurişti, la audiere, că este nevinovat. Reprezentanţii PSD şi PNL au anunţat că vor vota în plen pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova, în timp ce copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a spus că le recomandă senatorilor din grupul formaţiunii sale să voteze împotriva cererii DNA.
Tăriceanu împotrivă
"ALDE, ca partid liberal, consideră oportună arestarea preventivă în cazul infracţiunilor săvârşite cu violenţă, în cazuri de flagrant şi atunci când persoana urmărită penal ar putea îngreuna aflarea adevărului. În cazul senatorului Dan Şova nu există fapte comise cu violenţă. Statutul juridic pe care-l are în prezent senatorul Şova permite anchetatorilor să urmărească întreaga sa activitate şi, ca urmare, el nu poate influenţa negativ mersul anchetei", a explicat Călin Popescu Tăriceanu.
Acuzațiile DNA
Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu