Sonda americană New Horizons a trecut, marţi, la cea mai mică distanţă de misterioasa planetă pitică Pluto, această "întâlnire" fiind considerată de specialişti principalul eveniment spaţial al anului 2015.
Publicitate
NASA a organizat, marţi, o conferinţă de presă în care a fost prezentat evenimentul, în aşteptarea datelor ce vor fi furnizate de New Horizons.
NASA a publicat, marţi, ultimele imagini surprinse de New Horizons înainte de "întâlnirea" de astăzi, acestea fiind cele mai bune fotografii făcute vreodată planetei pitice Pluto şi celui mai mare satelit al său, Charon. Imaginile trasmise de sondă arată că Pluto are o culoare naturală brun-roşiatică, generată de molecule de hidrocarburi care se formează în urma interacţiunii metanului cu razele cosmice şi cu particulele solare din atmosferă, după cum au explicat specialiştii.
Astăzi, la ora 14:49 (ora României), New Horizons, lansată de NASA în 2006, s-a aflat la cea mai mică distanţă de Pluto, după ce a parcurs aproximativ 5 miliarde de kilometri prin spaţiu. Sonda s-a apropiat la o distanţă de 12.500 de kilometri de ţinta sa, un survol istoric.
De asemenea, cercetătorii de la NASA au realizat o imagine din care ne putem da seama care este adevărata dimensiune a acestei planete pitice, comparând-o cu Pământul.
Până de curând, cele mai bune imagini cu Pluto au fost cele realizate de telescopul spaţial Hubble. Însă acestea reprezentau o simplă succesiune de puncte, difuze, din care specialiştii reuşeau cu greu să extragă date ştiinţifice valoroase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu