Zi liberă de Sfânta Maria

fecioara-maria1
fecioara-maria1
Miercuri, 15 august, ortodocșii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, adică moartea și înălțarea ei cu trupul la cer, așa cum este scris în tradiția Bisericii. 

 Cei care trebuie totuşi să fie la serviciu în această zi vor primi, conform legislaţiei româneşti, 2 zile libere plătite care pot fi folosite în următoarele 30 de zile sau pot fi recompesaţi cu plata dublă a unei zile de muncă.

Maica Domnului - Maica Vietii

"Adormirea" este termenul pe care Biserica îl folosește atunci când vorbesșe de sfârșitul vieții pământești al unei persoane. "Adormirea" este un cuvânt care are ințelesul de stare din care te poți trezi. El nu-ți dă posibilitatea să vorbești de trecere în neființă, cum adeseori greșit se vorbește despre o persoană decedată. Cuvântul "adormire" implică mișcarea de la o stare la alta, de la un mod de existență la alt mod de existență. Hristos îi va dărui acestui cuvânt, înțelesul pe care îl asociază cu învierea. Când El ajunge în casa lui Iair, a cărui fiica, de numai 12 ani, de abia murise, spune: "Nu plangeți; n-a murit, ci doarme" (Luca 8,52).

VEZI ȘI: CÂTE ZILE LIBERE VOR AVEA ROMÂNII ÎN 2012

Sfârșitul pământesc al Sfintei Maria este cunoscut sub denumirea de Adormirea Maicii Domnului. Și e firesc sa fie cunoscut sub acest chip. Fecioara Maria fiind Maica Celui ce a biruit moartea, nu rămâne în moarte, ci se ridică mai presus de ea prin puterea Fiului ei. După cum mormântul Domnului a rămas gol, tot astfel ramâne și mormântul Maicii Sale. Cele două morminte rămase goale ne vestesc ca și mormintele noastre vor ramane goale, ca nu vor fi locuri de veci.

Maica Domnului este singura persoana dintre sfinții Bisericii Ortodoxe care are o rânduiala liturgică a punerii in mormânt, asemănătoare cu cea a Mântuitorului. Credincioșii care participă la Slujba Vecerniei Adormirii Maicii Domnului cântă imnuri precum Prohodul și Binecuvântările Maicii Domnului, iar Epitaful Maicii Domnului este purtat în procesiune împrejurul locașului de cult, precum este purtat cel al Mântuitorului în Vinerea Mare. Această rânduială nu are menirea de a pune un semn de egalitate între ea și Hristos, ci de a arăta înrudirea cu Fiul ei.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel