Ziarele germane consideră justiția și democrația României în pericol

parlament
parlament

Grabnica numire a lui Victor Ponta în funcția de premier a ocupat paginile marilor cotidiene germane, care susțin că după învestirea

Desemnarea ca premier a lui Victor Ponta, a cărui încercare de demitere a președintelui a fost condamnată - fie şi în termeni diplomatici - de prestigioasa instituţie a Consiliului Europei, în fapt, de Comisia de la Veneţia, n-a scăpat neobservată presei apusene.

Ziarul berlinez Die Welt se semnalează evenimentul într-o scurtă notă, în timp ce Frankfurter Allgemeine Zeitung îi consacră o lungă relatare, iar Süddeutsche Zeitung un succint, dar incisiv editorial.

Cotidianul din Frankfurt aminteşte de afirmaţia preşedintelui care, înainte de alegeri, se declarase gata să îngurgiteze la nevoie "o broască, dar nu să înghită un porc", sugerând că nu l-ar desemna ca premier pe Victor Ponta. Traian Băsescu îşi manifestase îngrijorarea că liderul PSD ar putea scoate România din orbita ei occidentală, "plasând-o în zona gri dintre est şi vest".

Frankfurter Allgemeine Zeitung reletează că era de așteptat ca Traian Băsescu să tergiverseze nominalizarea premierului. Ziarul aminteşte însă că desemnarea unui candidat independent "ar fi putut antrena o nouă suspendare a preşedintelui şi n-ar fi avut şanse de succes după triumfala victorie a USL". În plus, "Comisia Europeană îi forţase mâna" preşedintelui, şeful ei, Barroso, afirmând că se bucură să coopereze cu Ponta şi Băsescu. Cotidianul nu omite să atragă atenţia asupra verdictului "de condamnare a guvernului Ponta, de către Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei, pentru numeroasele încălcări ale Constituţiei" de care Executivul condus de liderul PSD s-a făcut vinovat. Referitor la momentul actual şi la viitorul României, ziarul exprimă o variantă pesimistă: "Odată cu desemnarea lui Ponta s-a încheiat era celor 8 ani de reforme care a debutat în 2004 cu magistrala victorie a lui Băsescu în faţa lui Adrian Năstase". Fiindcă "nominalizarea lui Ponta echivalează cu recunoaşterea faptului că acest curs reformist nu mai poate fi continuat", adaugă cotidianul din Frankfurt.

Totodată, ziarul menționează că președintele a izbutit în trecut să compenseze lipsa unor majorităţi parlamentare, utilizându-şi la maximum prerogativele constituţionale spre a perpetua reformele. Or, USL dispune acum de o majoritate parlamentară de două treimi prin care va putea schimba constituţia şi îngrădi prerogativele prezidenţiale.

Ziarul aminteşte şi de motivul creării Comisiei de la Veneţia. Înfiinţarea ei a avut drept scop să sfătuiască noile democraţii în chestiuni constituţionale. Aflăm în context despre amănunte din verdictul Comisiei, de probabila motivare politică a suspendării lui Traian Băsescu, de lipsa dovezii că preşedintele ar fi încălcat Constituţia, de criticile suscitate de faptul că i s-au alocat CCR doar 24 de ore spre a-şi adopta avizul, căruia nu i s-a dat citire în parlament și care n-a fost dezbătut în forul legislativ.

Frankfurter Allgemeine Zeitung amintește și despre atacurile asupra judecătorilor şi modul "în care guvernul Ponta a abuzat în repetate rânduri de ordonanţe de urgenţă utilizând acest instrument împotriva Constituţiei, între altele spre a sustrage deciziile parlamentare controlului de către Curtea Constituţională".

Pesimiști asupra viitorului României sunt și cei de la Süddeutsche Zeitung. Într-un editorial semnat de Klaus Brill, intitulat "Democraţia în pericol", autorul se arată uimit de celeritatea deciziei preşedintelui de a-l desemna premier pe Victor Ponta. Editorialistul susține că Traian Băsescu "n-a avut alternativă" după victoria categorică în alegeri a USL, care "a stabilit clar voinţa electoratului". Ziaristul german nu cred că în România se va restabili liniştea, în primul rând, pentru că președintele nu ar fi "omul care să dea înapoi în interesul ţării", iar în al doilea rând, pentru că nici premierul "nu e un om de stat responsabil căruia să-i poţi încredinţa fără grijă binele comun".

Potrivit cotidianului, planurile USL de schimbare a Constituţiei nu prefigurează în orice caz nimic bun. Editorialistul afirmă că România are nevoie în continuare de grija critică a Uniunii Europene. Dacă învingătorii în alegeri vor să pună din nou "cătuşe justiţiei pentru că au în rândurile lor atât de mulţi activişti care tremură de frica procurorilor", trebuie adoptate sancţiuni dure. Süddeutsche Zeitung adaugă: "Tocmai acum democraţia este în pericol, în România. Şi tocmai lui Ponta nu merită să i se acorde încredere în Uniunea Europeană, dat fiind comportamentul său de până acum".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel