Turcia a declarat vineri că înţelege proiectul Greciei de a ridica un zid de-a lungul unei părţi a frontierei lor comune pentru a lupta contra imigraţiei clandestine.
"Nu ar fi drept să îl numim un zid. Nu este decât o barieră. Am discutat despre chestiune şi avem deplină încredere unii în alţii", a declarat primul ministru turc Recep Tayyip Erdogan, într-o conferinţă de presă comună televizată cu omologul său grec Georgios Papandreou. Cei doi lideri s-au întâlnit la Erzurum (estul Turciei) unde Papandreou a fost invitat la o conferinţă a diplomaţilor turci. Erdogan a indicat că el a fost impresionat să afle că Grecia găzduieşte aproape un milion de imigranţi cu situaţie în neregulă, dintre care cea mai mare parte au tranzitat prin Turcia. "Cifrele sunt foarte, foarte ridicate şi acest lucru a influenţat opinia mea", a spus el.
Papandreou a spus la rândul său că această îngrăditură nu îi vizează pe cetăţenii turci. "Noi discutăm despre o problemă comună. Cooperăm asupra acestei chestiuni şi am avut o discuţie foarte constructivă. Trebuie să îi convingem pe europeni că noi avem o cooperare foarte strânsă şi serioasă cu Turcia asupra chestiunii imigraţiei clandestine", a adăugat şeful guvernului grec.
Grecia a anunţat la începutul lunii ianuarie intenţia sa de a îngrădi frontiera sa terestră cu Turcia pe un tronson de 12,5 kilometri în zona râului Evros. Din ianuarie până la începutul lunii noiembrie, 32.500 de interceptări au fost efectuate în această zonă, devenită principal punct de trecere al clandestinilor în Uniunea Europeană.
Un zid asemănător se află la frontiera Spaniei cu Marocul, la marginea orașului-colonie Ceuta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News