EXCLUSIV  Zidul din jurul Casei Poporului, "modelul sovietic al descurajării"

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Zidul care înconjoară Casa Poporului a fost unul dintre subiectele zilei la Nod în papură. 

"Pe vremea fostului regim, se putea merge până la sediul Comitetului Central pe stradă. Nu erau garduri, cum e acum la Casa Poporului", a subliniat Val Vâlcu. 

"E creşterea nivelului de democraţie în România", a intervenit sociologul Alfred Bulai. 

"Şi am văzut nişte doamne pe scăunele în faţa Comitetului Central şi m-am apropiat de ele să văd ce fac. Smulgeau iarba dintre dalele din granit, pavajul din epocă. Nu cred că e prea ecologic să dai cu erbicid pe acolo, cum se face acum", a mai spus Val Vâlcu. 

"Ai deschis acest subiect, care mi se pare foarte amuzant. În anii 40, s-a construit Guvernul României. După venirea comuniştilor, a rămas la fel, acolo, clădirea. Pe vremea aia, se circula prin faţa ei, oamenii treceau pe acolo. Ăia au fost foarte aproape de popor. Uşor, uşor, a apărut gardul. După 90 a început să se zică că nu mai ai voie să treci, ca pieton, pe acolo. Acum, deja nu mai ai ce căuta pe acolo. Iar Casa Poporului e dovada vie a modului în care a ajuns regimul. Casa Poporului era locul în care poporul nu putea să ajungă în nicio formă. Zidul ăla de 2,5 metri mi se pare genial", a subliniat şi Alfred Bulai. 

"Să zicem că e bine ca Executivul să fie protejat. Dar Parlamentul, unde un potenţial răufăcător ar trebui să ia cu asalt dealul şi apoi dă de nişte uşi pe care nu le sparge nici cu pickhammer-ul...", a intervenit Vâlcu. 

"E modelul sovietic al descurajării. Pe vremea lui Ceauşescu, erau vreo 4-5 sisteme care îl păzeau. Unul dintre ele era de descurajare. Era securistul cu păr scurt, îmbrăcat în costum, cu cravată roşie. Era o namilă, îţi era frică numai când îl vedeai. Dar erau şi oameni care se aflau în mulţime. Dar, în principiu, în lumea democratică, controlul se face elegant, frumos", a completat Bulai. 

"Dincolo de toate, problema e acea suprafaţă imensă din buricul târgului care e indisponibilizată. Au tot zis că fac un parc, o zonă culturală, ceva cu terase", a mai spus şi Val Vâlcu. 

"Atenţie, în 1990 s-a pus prima dată problema să se dărâme zidul. Au trecut 34-35 de ani atunci. Şi nu s-a dărâmat nimic. E barieră, e un poliţist acolo care te întreabă de sănătate", a precizat Bulai. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel