Zika, virusul care ar putea duce la o nouă epidemie globală

Fotografie creată de Martin Lopez, de la Pexels
Fotografie creată de Martin Lopez, de la Pexels

Este alertă în lumea medicala. Potrivit cercetătorilor, un focar de virus Zika este posibil să apară în viitorul apropiat. O singură mutație este suficientă pentru ca virusul să se poată răspândi rapid.

Virusul Zika, periculos pentru femeile însărcinate

Virusul Zika este transmis prin mușcătura țânțarului din specia Aedes, dacă acesta este infectat. Acesta atacă în special dimineață devreme și seară. Este același țânțar care transmite febra denga, febra galbenă și virusul chikungunya. 

Virusul Zika a fost identificat prima dată în 1947 în Uganda la maimuțe. Descoperirea a fost făcută întâmplător, în timp ce cercetătorii monitorizau febra galbenă. Virusul a fost apoi depistat, în 1952 la oameni, pentru prima dată, tot în Uganda, dar și în Tanzania. În prezent, virusul circulă în America de Nord, America de Sud, Africa, Asia și Pacific, potrivit exquis.ro.

Infecția cu Zika este una ușoară pentru cei mai mulți oameni, însă are consecințe catastrofale asupra feților aflați în uter. Dacă o femeie este infectată cu Zika în timpul sarcinii, acesta provoacă daune ireparabile fătului, aflat în dezvoltare, precum microcefalie (cap neobișnuit de mic) și țesut cerebral deteriorat.

Virusul Zika poate suferi mutații

Ca orice alt virus, Zika poate suferi mutații, ceea ce îi îngrijorează pe cercetători. Din acest motiv, oamenii de știință din SUA cer ca virusul să fie urmărit îndeaproape, în căutarea de noi mutații.

Mai mult, lucrări de laborator efectuate până în prezent și publicate în Cell Reports, o revista medicală, arată că virusul poate suferi modificări cu ușurință, dând naștere la noi variante.

”Deși aceste constatări au fost observate în experimente de laborator și, prin urmare, au limitări, arată că există potențialul că variante de îngrijorare să apară în timpul ciclului normal de transmitere a Zika și ne reamintește că monitorizarea este importantă pentru a urmări virusurile pe măsură ce aceștia evoluează.”, a declarat Dr. Clare Taylor, de la Society for Applied Microbiology.

Bilanț coronavirus 21 aprilie 2022. Niciun minor nu este internat la ATI

Peste 1.000 de noi cazuri de Covid și 19 decese la pacienți confirmați cu noul coronavirus au fost raportate în ultimele 24 de ore, a anunțat, joi, 21 aprilie, Ministerul Sănătății.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.063 cazuri noi de persoane infectate cu SARS - CoV - 2, cu 44 mai puțin față de ziua anterioară. 109 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 118 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel