Mai este puțin până la finalul anului 2021 și foarte puține zile libere legale.
Anul acesta, mai avem libere doar pe 30 noiembrie 2021, de Sfântul Andrei, marţi, și pe 1 decembrie 2021 - Ziua Naţională a României, miercuri. În 2022 sunt 15 sărbători legale: 6 în weekend și 9 în timpul săptămânii.
1 ianuarie (sâmbătă) - Anul Nou
2 ianuarie (duminică) - Anul Nou
24 ianuarie (luni) - Ziua Unirii Principatelor Române (Mica Unire)
22 aprilie (vineri) - Vinerea Mare
24 aprilie (duminică) - Paștele Ortodox
25 aprilie (luni) - Paștele Ortodox
1 mai (duminică) - Ziua Muncii
1 iunie (miercuri) - Ziua Copilului
12 iunie (duminică) - Rusalii
13 iunie (luni) - Rusalii
15 august (luni ) - Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (miercuri) - Sfântul Andrei
1 decembrie (joi) - Ziua Națională a României
25 decembrie (duminică) - Crăciunul
26 decembrie (luni) - Crăciunul
Vestea bună pentru 2022 este că doar 6 din zilele libere pică în weekend, restul de 9 fiind în cursul săptămânii, față de 8 zile libere care picau în weekend, în 2021.
Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze inclusiv în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.
VEZI ȘI: Studiu: Prea mult timp liber reduce sentimentul de bunăstare
Cercetătorii au descoperit că, deşi nivelurile de bunăstare subiectivă se amplifică iniţial odată cu creşterea timpului liber, tendinţa nu se menţine atunci când este vorba de prea mult timp liber.
„Punctul optim înseamnă o cantitate moderată de timp liber”, a spus dr. Marissa Sharif, co-autor al studiului de la Universitatea din Pennsylvania: „Am constatat că a avea prea mult timp liber este asociat cu o bunăstare subiectivă mai scăzută din cauza lipsei sentimentului de productivitate şi scop”.
Prin datele publicate în Journal of Personality and Social Psychology, Sharif şi colegii săi au arătat modul în care au analizat rezultatele din două sondaje la scară largă, implicând un total de peste 35.000 de participanţi, potrivit The Guardian.
Echipa a constatat că, deşi bunăstarea subiectivă a crescut odată cu timpul liber de până la aproximativ două ore, a început să scadă odată ce acesta a depăşit cinci ore.
În schimb, datele din Studiul Naţional al Forţei de Muncă în Schimbare, realizat între 1992 şi 2008, au arătat că respondenţilor nu li s-a redus nivelul de bunăstare odată cu creşterea timpului liber. Echipa a declarat în urma sondajului că este foarte important modul în care oamenii îşi petrec timpul liber. Vezi aici mai mult.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci