Zile libere 2024. Guvernul dă încă două minivacanțe în an electoral

PEXELS
PEXELS

Pentru că urmează an electoral, Guvernul face cadou încă două zile libere pentru bugetari.

Ziua Adormirii Maicii Domnului, 15 august, va fi legată de weekendul imediat următor, astfel încât bugetarii vor avea o minivacanță de patru zile. De asemenea, zilele libere de Crăciun, în 2024, se vor lega de sfârșitul de săptămână care le urmează, ajungând astfel la cinci zile libere consecutive.

Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern prin care se propune ca zilele de 16 august și 27 decembrie 2024 să fie declarate libere

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată și al art.139 alin.(4) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. Art. 1. — (1) Pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, zilele de 16 august și 27 decembrie 2024 se stabilesc ca zile libere.

Aceste două zile libere nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

În zilele de 16 august și 27 decembrie 2024, prin centrala Ministerului Finanțelor se efectuează operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

Bugetarii se aleg cu încă două minivacanțe

„Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca zilele de 16 august și 27 decembrie 2024 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii”, se arată în nota de fundamentare.

Bugetarii au nevoie de mai mult timp liber, mai spune în nota de fundamentare

Prezentul proiect de act normativ are în vedere asigurarea unei utilizări mai eficiente a duratei timpului de muncă, precum și crearea de timp liber în vederea recuperării capacității de muncă pentru personalul instituțiilor și autorităților publice.

Mai sunt doi pași până când se vor decide noile libere: Proiectul de hotărâre de Guvern trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Zile libere pentru anul 2024 în afara celor două zile care urmează a fi date de Executiv:

1 ianuarie, 2 ianuarie - Anul Nou;

6 Ianuarie - Boboteaza;

7 Ianuarie - Sfântul Ioan Botezătorul;

24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române;

3 - 6 mai - Paște ortodox 2024;

1 mai - Ziua Muncii;

1 iunie - Ziua Copilului;

23 iunie (duminică) - Rusalii, 24 iunie (luni) - A doua zi de Rusalii;

15 august - Adormirea Maicii Domnului;

30 noiembrie - Sfântul Andrei;

1 decembrie - Ziua Națională a României;

25 decembrie, 26 decembrie - Crăciunul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel