Adrian Vasilescu, consilierul lui Mugur Isărescu, a discutat, în cadrul unui interviu acordat DCNews, despre zilele libere ale românilor.
2017 a adus un record de zile libere pentru cei mai mulți dintre români, în 2018 urmând să avem 15 sărbători legale, dintre care 12 zile nelucrătoare vor pica în timpul săptămânii. Anul trecut, au fost opt minivacanțe, multe din zilele libere au picat în cursul săptămânii. În multe cazuri, când zilele libere cad marțea sau joia, statul decide să unească aceste sărbători legale cu weekendul, oferindu-le astfel angajaților posibilitatea unui weekend prelungit.
Adrian Vasilescu, consilierul lui Mugur Isărescu, a fost întrebat, în cadrul unui interviu acordat DCNews, ce părere are despre acest punți. "Nu aș putea să răspund la această întrebare fără să trimit gândul undeva departe, la Borges, un mare scriitor argentinian, care a ajuns – din fericire și din păcate totodată – să își împlinească visul de a fi directorul Bibliotecii Naționale din Argentina când orbise. A scris o carte superbă, Cărțile și noaptea. El ținea conferințe. La una dintre ele, a vorbit despre nenumăratele sărbători argentiniene. Spunea că la facultate profesorii nici nu apucă să-și termine materia, pentru că – din sărbătoare în sărbătoare – se ajunge în vacanța de vară și se încheia anul. N-ai cum. Făcea o trimitere în istorie, la vremurile în care toți strategii vedeau Argentina ca o mare putere, poate cea mai mare putere economică a lumii în vremurile noastre. El spuneau că nu au greșit cei care au făcut o asemenea previziune, au greșit cei care au făcut atât de multe sărbători în Argentina. Din cauza acestor nenumărate sărbători, Argentina nu și-a îndeplinit visul. Nu știu dacă noi nu ne împlinim visul din cauza sărbătorilor, cred că la noi e ceva mai mult, adică sărbătorile din zilele de lucru", a spus Adrian Vasilescu, consilierul lui Mugur Isărescu.
Model suedez
"Prin 90 visam să aducem în țară modelul suedez. Era un vis. Întâmplarea a făcut ca în 92 să ajung în Suedia. Era un congres la care am fost invitat ca jurnalist. Se discuta foarte mult despre modelul suedez de care doreau să se despartă dintr-un motiv foarte limpede: se împărțea lumea în două - cei din teren și cei din tribune. (...) În conferința respectivă, un jurnalist de la New York Times, care i-a luat un interviu unui șef de companie din Suedia, l-a întrebat câți oameni muncesc în întreprindere: cam jumătate. Și atunci au zis să termine cu acest model suedez, dar noi încă visam. (...) Așa mai este și acum pe la noi. Jumătate muncesc și ceilalți privesc. Din cele 700.000 de întreprinderi din România, între 30 și 40 la sută nu au profit și tot între 30 și 40 la sută au capital negativ", a afirmat Vasilescu.
Răspunsul complet, mai jos:
Interviul integral poate fi urmărit aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu