Zilele cu dezlegări la pește în luna mai 2023

Fotografie de la Roger Cziwerny: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/alimenta-ie-sanatoasa-tabel-pe-te-carne-792023/
Fotografie de la Roger Cziwerny: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/alimenta-ie-sanatoasa-tabel-pe-te-carne-792023/

Dacă țineți post, trebuie să știți că aveți dezlegare la pește.

În fiecare zi de miercuri și vineri din luna mai, zile de post, creștinii au dezlegare la pește. Zilele de post cu dezlegare la peşte nu sunt nicidecum zile de încălcare a postului, ci zile de post cu mângâiere, în care postirea ca jertfă ascetică se combină cu bucuria prezenţei Mântuitorului în mijlocul credincioşilor.

Dezlegarea la peşte este considerată drept mângâiere acordată credincioşilor prin prezenţa în Biserică a Mântuitorului Hristos născut din Fecioara Maria. Este o bucurie şi o celebrare a Mântuitorului, care a fost simbolizat în primele veacuri prin peşte. Literele acestui cuvânt în limba greacă – ICHTIS – sunt abrevierea expresiei „Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu Mântuitorul”. De asemenea, Hristos şi-a ales apostolii dintre pescari, a asemănat misiunea creştină cu o prindere de peşte, așadar peştele are o semnificaţie deosebită în creştinism.

VEZI ȘI: File de pește cu legume la cuptor a la Cezar Osiceanu

Pilotul Cezar Osiceanu revine cu rețete care vă lasă apă în gură. De această dată, vă invită la file de pește cu legume la cuptor.

”File de pește cu legume la cuptor a la Cezar Osiceanu:

 
3-4 bucăți serioase de file de pește crap, novac, șalău etc

1 ceapă albă și 1 roșie tăiate rondele 

2 morcovi groși și arțăgoși tăiați fâșii subțiri pe lung 

1 dovlecel de primăvara tăiat cuburi

 3-4 roșii decojite și în suc propriu 

1 pahar de vin alb

3-4 căței de usturoi tăiați feliuțe subțiri 

1 lămâie stoarsă bine și fără sâmburi

câțiva ardei iuți murați 

verdeață proaspăta și mirodenii: cimbru, piper, boia.

Călim ceapa. Călim morcovii și, spre sfârșit, punem și feliuțele de usturoi să se călească și ele ușor. Punem fileul de pește la cuptor și, după 15 minute, îi prezentăm pe partenerii de stat în tavă: morcovii și ceapa călite, roșiile decojite, dovleceii cuburi și feliuțele de usturoi, bașca mirodeniile de rigoare. Vor sta împreuna încă vreo 15 minute la foc mediu. Scoatem tava, așezăm deasupra ardeii iuți și verdeața și spunem formulă magică: Hocus pocus preparatus!”, este rețeta lui Cezar Osiceanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel