Pregătirile și repetițiile pentru cea de-a zecea ediţie a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj sunt în plină desfășurare. Primarul Clujului, Emil Boc, a oferit astăzi un nou moment inedit.
Astăzi, 19 august, în jurul orei 14.00, primarul Emil Boc a plecat de la primărie și și-a făcut apariția în Piața Unirii, piața centrală a orașului, unde pregătirile sunt în toi, pentru cea de-a zecea ediție a Zilelor Culturale Maghiare. Însă, Emil Boc a făcut o vizită neanunțată și puțini oameni l-au observat. Îmbrăcat la cămașă și ținându-și sacoul în mână, acesta s-a adăpostit la umbra unei căsuțe amplasate special pentru eveniment, probabil cu scopul de a observa cum se desfășoară pregătirile și repetițiile de pe scena amplasată special pentru concertele care vor avea loc în cadrul Zilelor Culturale Maghiare 2019.
După câteva minute de observație, primarul Emil Boc a început să scrie mesaje și să dea insistent telefoane fiind vizibil nemulțumit, vorbind apoi și cu doi polițiști locali aflați în zonă. Surse din cadrul Poliției Locale Cluj aflate la fața locului au confirmat faptul că primarul a fost iritat de zgomotul prea mare produs de repetițiile care se desfășurau în acele momente pe scena amplasată în Piața Unirii. Acesta le-ar mai fi ordonat polițiștilor locali să ceară organizatorilor să dea volumul mai încet. Mai mult ar fi cerut și o somație pentru aceștia. După acest fapt, Emil Boc a plecat probabil înapoi la primărie, iar polițiștii locali au început imediat să dea telefoane pentru a pune în practică ordinele primite.
Primarul Clujului, Emil Boc, obișnuiește să ia la pas Clujul și să facă vizite neanunțate mai ales când este vorba despre un eveniment în Piața Unirii din centrul Clujului, piața aflată la doi pași de primărie.
Ediţia aniversară se va deschide oficial duminică, 18 august, cu o gală la Opera Maghiară din Cluj în cadrul căreia Ansamblul Popular de Stat din Ungaria va susţine în premieră spectacolul "În piaţa din Cluj, la care vor participa invitaţii Balogh Melinda, Busai Bori şi Makula Zoltan, Molnar Ilona şi Ansamblul Tokos. Un alt eveniment care va marca cei 10 ani aniversari este concertul extraordinar susţinut de Orchestra simfonică a muzicienilor maghiari din afara graniţelor Ungariei. Orchestra condusă de Gyorgy Vashegyi şi formată din artişti proveniţi din Transilvania şi Voivodina va concerta marţi, 20 august, ora 19:00, la Casa Universitarilor.
Momente speciale din ediţiile anterioare ale festivalului vor fi aduse în atenţia publicului prin intermediul expoziţiei foto aniversare în aer liber "Zilele Culturale Maghiare din Cluj, ediţia a X-a Fotografiile vor fi expuse pe 25 de panouri aşezate în Piaţa Unirii, în apropierea Bisericii Sfântul Mihail. Totodată, pe panourile din Piaţa Unirii publicul va putea admira momente surprinse în cadrul altor 10 evenimente transilvănene invitate să participe la acest moment aniversar: Zilele Culturale Maghiare din Braşov, Zilele Maghiarilor din Dej, Zilele Maghiare din Judeţul Hunedoara, Vâltoarea Mureşană, Festivalul FĹter - Zilele Maghiare Băimărene, Zilele Hungarikum Sibiu, Zilele Maghiarilor din Judeţul Alba, Zilele Sfântului Ladislau (Oradea), Zilele Culturale Maghiare Partium (Satu Mare) şi Zilele Culturale Maghiare din Timişoara.
Peste 600 de evenimente de diverse tipuri, de la concerte, expoziţii, recitaluri de muzică clasică, spectacole de dans, proiecţii de film, tururi ghidate şi proiecţii de film la activităţi pentru copii, evenimente gastronomice sau petreceri vor fi aduse, timp de nouă zile, în atenţia locuitorilor Clujului şi vizitatorilor veniţi din întreaga Transilvanie şi de peste hotare la festival. La fel ca şi până acum, evenimentele în aer liber din timpul Zilelor Culturale Maghiare se vor desfăşura în zona centrală a oraşului, respectiv în Piaţa Unirii, pe strada Kogălniceanu, pe strada Potaissa, în curtea Palatului Banffy şi în Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată. Scena din Piaţa Unirii va fi gazda a două concerte în fiecare seară, artiştii care vor concerta aici fiind, printre alţii, Filarmonica de copii din Vlăhiţa, Quimby, Tamas Gabor, Ladanybene 27, Akos, Honeybeast, Familia Neoton, şi mulţi alţii. Centrul oraşului va fi, de asemenea, locul în care publicul se va putea bucura în fiecare zi de un vârtej de dansuri populare în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Internaţional Folcloric Sfântul Ştefan.
Strada Kogălniceanu va rămâne în continuare "inima" festivalului, aici găsindu-se târgul meşteşugăresc, aleea muzeelor, standuri ale ONG-urilor clujene şi cea de-a doua scenă a festivalului. Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată va găzdui Satul Medieval, de asemenea un eveniment tradiţional în cadrul ZCMC, precum şi diferite activităţi pentru copii. Tot în Grădina cu ruine vor avea loc anul acesta, în premieră, şi Zilele ciobăneştilor maghiari, o serie de evenimente în care vor fi prezentate publicului rase de câini specific maghiare. Acestea vor debuta miercuri, 21 august, de la ora 11,00, pe strada Kogălniceanu, cu Parada raselor ciobăneştilor maghiari, după care vor avea loc mai multe prezentări de rase canine, precum Puli, Mudi, Komondor, Majzli sau Sinka.
Strada Potaissa, devenită acum doi ani Strada Vinului, va găzdui şi acum târgul de vinuri, unde vizitatorii vor putea consuma sau cumpăra băuturi alese ale unor vinificatori renumiţi din Ungaria şi România şi vor putea savura momentele muzicale pline de voie bună ale muzicanţilor ardeleni. Un loc nou pe harta festivalului este, anul acesta, Aleea Stadionului, unde sâmbătă, 24 august, ora 19,00, va avea loc Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti, un spectacol în aer liber al Operei Maghiare de Stat, care este parte al turneului Opera pe roţi.
Din festival nu vor lipsi nici mult iubitele tururi ghidate prin oraş conduse de curatori vorbitori de limba română. Cu această ocazie, clujenii, şi nu numai, vor putea cunoaşte principalele repere ale moştenirii culturale şi istorice ale comunităţii maghiare din Cluj, vor vedea şi asculta orgile oraşului, vor (re)descoperi Cimitirul Central sau monumentele din epoca Regelui Matia şi din perioada renaşterii. Anul acesta, pasionaţii de tururi ghidate vor avea ocazia să viziteze şi Castelul Banffy din Bonţida, unul dintre cele mai spectaculoase castele nobiliare din Transilvania.
Ghidajele în limba română vor însoţi şi o serie de expoziţii de la Muzeul de Artă (Spiritul romantic de tip Biedermeier în colecţia de pictură a Muzeului de Artă Cluj) şi Muzeul de Istorie al Transilvaniei (Cornul abundenţei. Luxul în lumea nobiliară transilvăneană, Mari fotografi din Transilvania - secolele XIX-XX Orban Balazs. Călătorie în Orient), precum şi expoziţia de artă bisericească Ars Sacra Claudiopolitana de la galeria aflată pe strada Iuliu Maniu nr. 4.
Din programul festivalului nu vor lipsi mesele rotunde şi dezbaterile, cea mai amplă dintre acestea stând sub semnul schimbării de regim de acum 30 de ani. Astfel, joi, 22 august, şi vineri 23 august, vor avea loc mesele rotunde cu tema Martori şi participanţi şi Confruntarea cu trecutul - încercările politicilor de lustraţie după 1989, cu traducere în limba română.
Alergătorii de toate vârstele se vor putea înscrie şi anul acesta la Crosul ZCMC Donaton, competiţie organizată pentru a cinsti amintirea viteazului păstor Donat. Ediţia aniversară Zilele Culturale Maghiare din Cluj se va încheia duminică, 25 august, pe scena din Piaţa Unirii cu concertul chitaristului şi cântăreţului Zoran, unul dintre cei mai iubiţi artişti din Ungaria, al cărui nume este sinonim cu muzica rock nobilă şi intelectuală, de calitate superioară, scrisă pentru oameni mari. La fel ca în fiecare an, intrarea la evenimentele festivalului va fi gratuită, cu excepţia spectacolelor din incinta Operei Maghiare din Cluj şi a înscrierii în Crosul ZCMC Donaton.
Zilele Culturale Maghiare din Cluj sunt organizate de Asociaţia Clujul Comoară şi co-organizate de Asociaţia Zilele Culturale Maghiare din Cluj. Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Cluj-Napoca. Bugetul festivalului se ridică la aproximativ 500.000 euro, din care 530.000 lei sunt sprijin din partea Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, iar 29.000 lei din partea Consiliului Judeţean Cluj.
Pe durata Zilelor Culturale Maghiare, va fi suplimentat numărul mijloacelor de transport public şi prelungit programul acestora pe următoarele linii: 102, 30, 31, 32, 35, 25. Programul se va prelungi până la ora 23,30 (de la 22,30). Totodată, în unele zone cu evenimente vor fi restricţii de circulaţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu