Zincul, nutrientul care te ține departe de răceală

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Cum vă poate ajuta zincul în sezonul răcelilor și din ce alimente îl puteți lua.

Zincul este un nutrient care se găsește în tot corpul și care ajută la funcționarea sistemului imunitar și a metabolismului. Acestea are un rol important și în vindecarea rănilor, precum și pentru menținerea în parametri a gustului și mirosului.

Cu o dietă variată, organismul dumneavoastră primește de obicei suficient zinc. Sursele alimentare de zinc includ carnea de pui, carnea roșie și cerealele îmbogățite pentru micul dejun.

Oamenii folosesc zincul pe cale orală pentru a ajuta la tratarea răcelii, dar acesta poate diminua eficacitatea anumitor medicamente și poate provoca efecte secundare.

Cercetările privind suplimentarea cu zinc sub formă orală au arătat câteva lucruri de care trebuie să țineți cont.

Deficitul de zinc. Persoanele care au niveluri scăzute de zinc par să beneficieze cel mai mult de suplimentele de zinc. Acest tip de deficit nu este comun în Statele Unite.

Răceli. Evidența sugerează că dacă se iau pastile sau sirop de zinc în primele 24 de ore de la debutul simptomelor de răceală, suplimentul poate ajuta la scurtarea duratei răcelii.

Cu toate acestea, utilizarea de zinc intranazal a fost asociată cu pierderea simțului mirosului, în unele cazuri pe termen lung sau permanent.

Vindecarea rănilor. Persoanele cu ulcer de piele și niveluri scăzute de zinc ar putea beneficia de suplimentele orale de zinc.

Diaree. Suplimentele orale de zinc pot reduce simptomele diareei la copiii cu niveluri scăzute de zinc, cum ar fi cele din cauza malnutriției. Nu există suficiente dovezi pentru a recomanda utilizarea de zinc oral pentru copiii cu diaree care au o dietă sănătoasă și variată.

Degenerescența maculară legată de vârstă. Cercetările sugerează că zincul oral ar putea încetini progresia acestei boli oculare.

Zincul folosit topic este cunoscut sub denumirea de oxid de zinc. Crema, unguentul sau pasta de oxid de zinc se aplică pe piele pentru a preveni condiții precum iritația de scutec și arsurile solare, notează Mayo Clinic.

Surse naturale de zinc

Zincul se găsește, în mod natural, în multe alimente de origine animală și vegetală, iar acest lucru facilitează aportul zilnic.

Alimentele cu conținut ridicat de zinc sunt:

- carnea roșie: carne de porc, vită, miel și bizon

- crustaceele: stridii, crabi, midii, homar și scoici

- carnea de pasăre: curcan și pui

- carnea de pește: sardine, plătică și somon

- anumite legume: ciuperci, sparanghel, varză, mazăre și sfeclă verde

- nucile și semințele: semințe de dovleac, de cânepă, caju

- produsele lactate: iaurt, lapte și brânză

- ouăle

- cereale integrale: quinoa, ovăz, orez brun etc.

- leguminoase: fasole neagră, năut, linte, fasole

- ciocolata neagră, notează Healthline.

Citește și: Răceala prelungită, noua formă de boală respiratorie cronică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel