Ziua Brâncuși sărbătorită la ICR Paris

Ziua Brâncuși, sărbătorită la data de 19 februarie, va fi marcată de ICR Paris prin evenimentul 'Brâncuși secret: Omul, în umbra Artistului', miercuri, 22 februarie, de la ora 20:00 în Sala Bizantină a Palatului Behague, reședința Ambasadorului României în Franța.

Alegeri prezidentiale 2024

Manifestarea va debuta cu proiecția filmului În căutarea tatălui, în regia lui Ionuț Teianu, care va fi urmată de o dezbatere cu regizorul și Doina Lemny, conservator al Muzeului National de Artă Modernă, Centrul Georges Pompidou din Paris, specialist recunoscut în opera lui Brâncuși.

Dezbaterea de la sediul ICR propune o incursiune inedită, în universul intim și artistic al întemeietorului sculpturii moderne. Omul Brâncuși și Artistul Brâncuși, au reusit să se impună in fața celor mai mari artiști ai epocii sale. Constantin Brâncuşi este cel mai important artist român și un spirit universal, care aparține patrimoniului întregii umanităţi.

Doina Lemni a petrecut vreme îndelungată în arhivele Franţei şi ale lumii, în încercarea de a scoate la lumină aspecte inedite ale geniului brâncușian. Despre artistul Constantin Brâncuși s-au vehiculat, de-a lungul timpului, multe neadevăruri, toate anulate de cercetarile asupra vieții și operei sale. Argumentele specialistului Doina Lemny vor fi oferite atât publicului, cât și specialistilor prezenți în sală.

Ionuț Teianu este un cineast și producător francez, de origine română, cunoscut mai ales pentru scenariul pe care l-a scris pentru lungmetrajul regizat de Tudor Giurgiu, Despre oameni si melci. 

Anterioarele experiențe din spatele camerei se leagă de o primă încercare a Tatianei Niculescu-Bran de a face cunoscut cazul de la Tanacu, în 2006, când a co-regizat, împreună cu Ionuț Teianu documentarul For God’s Sake. Însă, cariera cineastului român stabilit la Paris de ceva ani, a început imediat după Revoluție, când a realizat un foarte apreciat documentar de școală, Zile albe (1990).

Evenimentul organizat de ICR Paris promovează valorile culturale românești, parte a patrimoniului cultural universal, precum și a României, ca o țară generatoare de cultură și personalități culturale, de excepţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel