Primăria Municipiului București celebrează Ziua Culturii Naționale – 15 ianuarie, prin mai multe manifestări artistice ce vor avea loc în Capitală: concerte, expoziții, spectacole de teatru, lecturi interactive, ateliere pentru copii și multe alte evenimente menite să aducă în prim-plan cultura românească.
Palatul Suțu - Muzeul Municipiului București - va fi deschis și va putea fi vizitat gratuit luni, 15 ianuarie.
Cu aceeași ocazie, Muzeul Municipiului București organizează un concert special care va avea loc vineri, 12 ianuarie, ora 17.30, la Muzeul Theodor Aman. Concertul va fi susținut de soprana Arlinda Morava, acompaniată la pian de Adriana Alexandru, cu participarea actriței Theodora Stanciu. Invitat special este tânărul solist Darius MOISA.
Mai multe detalii: https://fb.me/e/bjixq0B92
Duminică, 14 ianuarie 2024, de la ora 11.00, vă invităm la Muzeul Vârstelor - Casa Filipescu Cesianu la un atelier gratuit pentru copii dedicat descoperirii lumii bucureștene în care a trăit Mihai Eminescu. Atelierul este susținut de scriitoarea Miruna Lepuș și se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani.
Detalii: https://fb.me/e/3HshA0IG5
Muzeul Național al Literaturii Române îi așteaptă pe bucureșteni cu un program dedicat copiilor, tinerilor și familiilor.
Evenimentele se vor desfășura în perioada 15-18 ianuarie 2024 și vor avea loc la sediul Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) din Strada Nicolae Crețulescu 8, la cel din Calea Griviței 64-66, precum și la Casele memoriale ale MNLR.
MNLR își așteaptă vizitatorii cu patru expoziții (de carte contemporană pentru copii, de pictură, de ilustrații de carte și de fotografie); două sesiuni de lecturi interactive pentru copii (în parteneriat cu Asociația De Basm); o discuție-atelier cu ilustratorii de cărți pentru copii; lecturi în Braille și în limba semnelor; un concert susținut de Ansamblul de băieți al Corului de Copii Radio, ateliere de benzi desenate, ateliere de interpretare, de inventat cuvinte și activități de educație muzeală, concerte, demonstrații de aikido, de șah și scrimă.
Pentru publicul larg, MNLR a pregătit lecturi publice de proză, concerte, dezbateri literare, conferințe despre improvizație și jazz, precum și spectacole de teatru
Detalii despre program: https://mnlr.ro/zilele-culturii-nationale-la-mnlr-o-editie-dedicata-celor-mai-mici-vizitatori-15-18-ianuarie-2024/
Și Biblioteca Metropolitană București (BMB), prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, organizează o serie de evenimente festive cu tema „Călătorie prin Cultura Românească”. Acestea se vor desfășura sub forma unei călătorii imaginare prin diverse perioade ale culturii românești. Evenimentele și acțiunile tematice vor avea loc atât la sediul central „Mihail Sadoveanu” (strada Tache Ionescu nr. 4), la Artoteca BMB (șoseaua Mihai Bravu nr. 4), cât și în cadrul filialelor BMB.
Astfel, la sediul central vor exista „Colțul literar”, „Colțul artistic” și „Colțul muzical”. La „Colțul literar” vor fi expuse cărți și exponate unicat, din patrimoniul BMB. Expoziția va rămâne deschisă până pe 20 ianuarie. La „Colțul artistic”, publicul este invitat să descopere arta românească, printr-o colecție de lucrări ale artiștilor locali. La „Colțul muzical”, bucureștenii vor avea ocazia să se întâlnească cu personalități marcante ale vieții culturale - poetul Robert Cișmigiu, soprana Daniela Ciocea, basul Dragoș Ionel, acompaniați la pian de Cosmin Pătrana.
Tot la sediul central al BMB vor avea loc un atelier de lectură pentru copii și expoziția de pictură „Alchimii cromatice” (deschisă până pe 15 februarie), ce cuprinde lucrări ale artiștilor Mihaela Rotaru, Roxana Tudor și Gheorghiță Bătăiosu.
Totodată, elevi de la Liceului Teoretic Mihail Sadoveanu, Colegiul Național „Școala Centrală” și Colegiul Național „Spiru Haret” vor susține momente poetice.
În aceeași zi - 15 ianuarie, la Artoteca BMB, începând cu ora 17:00, va avea loc vernisajul expoziției colective intitulată „Pictură obiect”, desfășurată în parteneriat cu Uniunea Artisților Plasici din România. Curatorii expoziției sunt artiștii plastici Gheorge Dican și Liviu Nedelcu. Expoziția de la Artoteca BMB rămâne deschisă până pe 11 februarie.
De asemenea, la filialele BMB vor avea loc diverse evenimente prin care se va marca Ziua Culturii Naționale – miniexpoziție de carte, expoziție de desene, ateliere de lectură și creativitate și multe altele
Pe 15 ianuarie, de la ora 19:00, ARCUB va găzdui, în Sala Mare, concertul extraordinar susținut de artista Corina Sîrghi, inspirat din folclorul românesc – de la balade emoționante până la piese ritmate, o varietate de selecții muzicale ce ilustrează diversitatea culturală națională.
În programul dedicat Zilei Culturii Naționale de la ARCUB – Hanul Gabroveni se înscrie și expoziția „Universul lui Salvador Dalí”, care va avea program prelungit. Astfel, vizitatorii vor putea admira cele 170 de lucrări autentice Salvador Dalí în intervalul orar 10.00-24.00.
CREART deschide programul expozițional de anul acesta cu expoziția personală „ETNOIMERSIV” a artistei vizuale Arina Bican, curatoare Ana Daniela Sultana. Vernisajul are loc de Ziua Culturii Naționale, începând cu ora 18:00. (Galeria Creart - Piața Alexandru Lahovari, nr. 7)
***
Ziua Culturii Naționale a fost stabilită, prin lege, începând cu 2011, la 15 ianuarie, marcând ziua nașterii poetului Mihai Eminescu (1850-1889). Anul acesta se împlinesc 174 de ani de la nașterea poetului.
Detalii despre programul evenimentelor pe www.pmb.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu