Primăria Municipiului București, prin instituțiile din subordine, organizează o serie de evenimente pentru a marca Ziua Culturii Naționale, sărbătorită pe 15 ianuarie, zi care coincide cu împlinirea celor 173 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.
Pentru celebrarea acestei zile, instituțiile din subordinea PMB vă pun la dispoziție o ofertă culturală atrăgătoare și extrem de diversă: de la dezbateri literare, conferințe, ateliere de scriere creativă, la proiecte educaționale și expoziții de care vă puteți bucura în perioada 12-18 ianuarie.
Muzeul Naţional al Literaturii Române a creat un întreg univers cultural în cadrul căruia publicul se poate bucura de lecturi de poezie, proză și dramaturgie, ateliere de scriere creativă („Atelierul de păpădii” și „Basm multietnic: atelier de scriere creativă”), dezbateri literare, expoziții de artă, sau de tururile ghidate, audițiile și lecturile care vor avea loc la Casele memoriale ale MNLR – Casa memorială Tudor Arghezi – Mărțișor, Casa Memorială „Anton Pann” sau Casa memorială „George și Agatha Bacovia” duminică, 15 ianuarie.
Din oferta MNLR nu lipsesc evenimentele destinate geniului eminescian, astfel încât publicul se poate bucura de spectacolul „Și mai potoliți-l pe Eminescu” care își concentrează acțiunea pe ultimele zile ale poetului Mihai Eminescu, petrecute în spitalul de boli psihiatrice, în scenariul și regia Magdei Catone și Mihai Răzuș.
Dacă doriți să pătrundeți în universul eminescian vă invităm joi, 12 ianuarie 2023, ora 17.30, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151) unde are loc spectacolul „Mihai Eminescu - Poetul eternității noastre” susținut de Arlinda Morava - soprană, Roxana-Elena Tălpigă - soprană, Adriana Alexandru - pian și actrița Theodora Stanciu.
Cele două artiste vor oferi spectatorilor un recital de poezie și vor putea fi ascultate frumoase piese muzicale compuse pe versurile luceafărului poeziei româneşti.
În aceeași notă, la Centrul de Cultură “Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului”, evenimentele îl au ca punct central pe poetul Mihai Eminescu și creațiile sale, astfel:
- Eminescu - poezie și muzică: recital de pian, chitară, canto și poezie susținut de elevii școlilor de muzică din București în Sala Scoarțelor, orele 12.00-13.00, în data de 15 ianuarie;
- Ambasadorul muzicii: recital de muzică și poezie susținut de elevi din București și din țară în Sala Scoarțelor, orele 15.00-17.00, în data de 15 ianuarie;
- Ziua poetului Mihai Eminescu: recital de poezie, muzică și comunicări în Sala Scoarțelor, orele 12.00-14.00 în data de 16 ianuarie;
Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov.
Casa Artelor Dinu Lipatti organizează duminică, 15 ianuarie de la la ora 19:00, un recital de audiții cu muzică clasică românească, precum și expozițiile „Mihai Eminescu, clipa de geniu a culturii românești” și „Dinu Lipatti - familia și prietenii”.
De la aceeași oră, în Salonul de Muzică al Casei Lipatti va avea loc Conferința "Cultură și națiune în Europa de azi" susținută de Sever Voinescu.
Evenimentul va continua, de la ora 20:00, cu Recitalul de Lieduri ce va include Ciclul de 16 lucrări pe versuri de Mihai Eminescu, compus de Nicolae Bretan, în interpretarea tenorului Daniel Magdal și a pianistei Liana Mareș. Printre titlurile alese de compozitor pentru acest Ciclu se regăsesc poeme celebre: Pe lângă plopii fără soț, Sara pe deal, Crăiasa Zăpezii, Când amintirile, Lacul, precum și altele.
Casa Schiller, în parteneriat cu Editura Arena literară, organizează sâmbătă, 14.01.2023, la ora 11.30, dezbaterea: Mihai Eminescu, poet universal, în cadrul căruia se vor citi poezii în limba română.
CREART organizează, la Galeria GALATECA, expoziția de artă București-Chișinău în cadrul căreia vor expune: Cristina Bălan (artist vizual și fostă Ambasadoare a Republicii Moldova în SUA), Daciana Olesea Muntean și Yuliana Kilchevski (membre ale colectivului de artiști InSpirArt din Republica Moldova). Vernisajul se va desfăşura cu participarea lui DJ Sasha Lopez.
În cadrul Zilelor Culturii Urbane, ARCUB aduce în prim-plan artiștii români contemporani și își așteaptă publicul între 13-15 ianuarie cu proiecte interdisciplinare, de artă vizuală, film şi muzică. Vor avea loc proiecții de film - ,,Insula”, „De dimineaţa până seara, Bucureşti”, vernisaje- Vernisaj & performance multidisciplinar feat Xandru & Alexandra Iliesco, expoziții -„Explorări artistice ale spaţiului public”, și concerte - Taraful Flamenco (România-Argentina), Concert SoNoRo Orient Express - „O călătorie muzicală de la Londra la Bucureşti”, „Poveste din Bucureştiul de odinioară”.
Cei mici vor fi așteptați cu activități interesante, o serie de ateliere de pictură pentru copiii cu vârste între 6-14 ani, ce sunt organizate de Elite Art Club UNESCO.
Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu oferă publicului accesul gratuit la diverse subunități, după cum urmează:
În data de 15 ianuarie, în intervalul 10.00 - 17.30, la următoarele muzee și case memoriale: Palatul Suțu (bd. Ion C. Brătianu, nr. 2), Muzeul George Severeanu (str. Henri Coandă nr. 26), Muzeul Theodor Aman (str. C.A. Rosetti nr. 8), Casa Filipescu Cesianu (Calea Victoriei nr. 151), Muzeul Victor Babeş (Str. Andrei Mureșanu, nr. 14A), Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck (str. Vasile Alecsandri, nr. 16) și Colecția de artă Ligia și Pompiliu Macovei (strada 11 iunie, nr. 36-38).
Biblioteca Metropolitană București va organiza în data de 16 ianuarie, ora 15:00, la Sediul Central Mihail Sadoveanu, spectacolul de muzică și poezie ,,Ce-ți doresc eu ție, dulce...poezie”. Cu prilejul acestui eveniment va avea loc și o dezbatere publică având ca temă principală importanța poeziei în cultura românească.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu