Proiectul 2025, lansat de influentul think tank conservator Heritage Foundation, reprezintă un plan detaliat de politici ce vizează o posibilă viitoare administrație republicană în Statele Unite, având ca scop expansiunea puterilor prezidențiale și impunerea unei viziuni sociale ultraconservatoare asupra națiunii.
În centrul atenției se află teme precum reforma birocrației federale, securitatea națională, valorile așa-zisei „familii tradiționale” și protecția drepturilor individuale. Deși fostul președinte Donald Trump nu și-a asumat acest document, legăturile dintre oamenii care coordonează campania sa și autorii Proiectului 2025 au generat controverse majore.
Heritage Foundation are o tradiție îndelungată în elaborarea de planuri politice pentru administrațiile republicane, începând din 1981, odată cu preluarea mandatului de către Ronald Reagan. În 2016, când Donald Trump a câștigat președinția, organizația s-a mândrit că administrația sa a implementat două treimi din propunerile lor. Proiectul 2025, publicat în aprilie 2023, își propune să repete acest succes.
Documentul a fost creat cu contribuția a peste 100 de organizații conservatoare, oferind cea mai amplă viziune disponibilă a cum ar putea arăta o ouă administrație prezidențială conservatoare. Din cauza multitudinii de politici extremiste, majoritatea foștilor republicani de top s-au distanțat de partid, ceea ce face ca Donald Trump să nu fie susținut de niciun fost președinte sau vice-președinte republican aflat în viață, nici măcar de vicepreședintele din mandatul lui, Mike Pence, care a și candidat împotriva acestuia pentru nominalizarea în cursa pentru Casa Albă.
Una dintre propunerile cele mai controversate din Proiectul 2025 este teza "executivului unitar", care prevede ca întreaga birocrație federală să fie sub controlul direct al președintelui. Această abordare ar simplifica procesul decizional, permițând președintelui să implementeze rapid și direct politicile sale, dar elimină și orice fel de opoziție sau analiză temeinică a efectelor celor propuse. În plus, propunerile includ eliminarea politicilor de protecție la locurile de muncă pentru mii de angajați federali, care ar putea fi înlocuiți de persoane numite politic. Criticii consideră că astfel de măsuri ar amenința independența instituțiilor federale și ar concentra excesiv puterea în mâinile președintelui.
În linie cu retorica lui Trump din 2016, Proiectul 2025 propune consolidarea securității la granița cu Mexicul prin creșterea finanțării pentru construirea unui zid, o idee deja cunoscută și popularizată de fostul președinte. În plus, documentul sugerează reorganizarea Departamentului Securității Naționale, fuzionându-l cu alte agenții de aplicare a legii, pentru a crea o forță mai puternică de control al frontierelor.
Proiectul 2025 propune reducerea drastică a fondurilor federale pentru cercetarea în energie regenerabilă și reluarea exploatării de petrol și gaze naturale, punând accent pe securitatea energetică pe termen foarte scurt, în detrimentul securității climatice, care, ignorată, poate duce la o criză a securității energetice pe termen lung. Pe plan economic, documentul sugerează scăderea taxelor mega corporațiilor și miliardarilor, și chiar desființarea Rezervei Federale, o măsură considerată extremă chiar și în rândul conservatorilor tradiționali.
Proiectul 2025 nu prevede interzicerea națională a avortului, dar solicită retragerea de pe piață a medicamentului Mifepriston, folosit în avorturile medicamentoase. Totodată, propune o definiție biblică a familiei și susține eliminarea unor termeni precum „orientare sexuală” și „drepturi reproductive” din legislația și reglementările federale. În domeniul educației, proiectul promovează controlul parental asupra programelor școlare și activității de învățământ, eliminarea studiilor despre perioada sclaviei, eliminarea cursurilor despre emanciparea femeilor și eliminarea studierii conceptelor de orientare sexuală și de gen. Mai mult decât atât, Proiectul 2025 mai prevede inclusiv desființarea echivalentului Ministerului Educației, ceea ce ar putea bloca activitatea învățământului de stat.
Cu un buget de 22 de milioane de dolari și o echipă dedicată pregătirii unor loialiști conservatori pentru ocuparea funcțiilor guvernamentale, Proiectul 2025 își propune implementarea rapidă a acestor politici în cazul unei viitoare administrații republicane. Cu toate acestea, documentul se confruntă cu o opoziție vehementă din partea democraților și a unor organizații liberale, care au lansat deja inițiative de combatere a acestuia. În cazul unei posibile preluări a Casei Albe de către un republican, multe dintre propunerile din Proiectul 2025 ar putea genera provocări juridice semnificative.
Proiectul 2025 cuprinde un manifest de 900 de pagini intitulat „Mandate for Leadership”, la care au contribuit numeroase figuri importante din administrația Trump, inclusiv șase foști secretari de cabinet, patru ambasadori și mai mulți oficiali implicați în controversatele politici de imigrație. În total, peste 140 de persoane care au lucrat anterior în administrația Trump au fost implicate în elaborarea proiectului, iar mulți dintre aceștia ocupă în prezent funcții-cheie în organizații conservatoare care oferă consultanță pentru această inițiativă.
Printre colaboratori se numără figuri proeminente precum fostul șef de cabinet Mark Meadows și Stephen Miller, unul dintre cei mai influenți consilieri ai fostului președinte. De asemenea, avocați importanți, precum Jay Sekulow, Cleta Mitchell și John Eastman, care au fost implicați în eforturile lui Trump de a contesta rezultatul alegerilor din 2020, fac parte din acest grup extins de consilieri și contribuitori.
Proiectul 2025 propune o schimbare radicală a guvernării federale și vizează transformări în diverse agenții și instituții. Spre exemplu, Brendan Carr, comisar la Comisia Federală de Comunicații, a redactat un capitol întreg despre modificările propuse pentru această agenție, în timp ce Lisa Correnti, o militantă anti-avort numită de Trump la Comisia ONU pentru Statutul Femeii, este unul dintre colaboratorii importanți.
În esență, Proiectul 2025 marchează o potențială direcție pentru viitorul politic al Statelor Unite, una strâns legată de principii fasciste și de rețeaua extinsă de foști oficiali și consilieri ai administrației Trump. Cu toate că Donald Trump încearcă să se delimiteze oficial de acest plan, legăturile dintre echipa sa și inițiativa propusă sunt evidente, iar rezultatele ar putea avea implicații majore pentru ordinea politică americană în următorii ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News