Ziua europeană împotriva traficului de persoane. Angel Tîlvăr: ”Dorim să îmbunătățim legislația”

Deputatul Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputatilor, a transmis un mesaj cu ocazia 'Zilei europeană împotriva traficului de persoane'.

Conform deputatului Angel Tîlvăr, ”Ziua europeană împotriva traficului de persoane, pe care o marcăm anual pe 18 octombrie, începând cu anul 2007, este un prilej de reflecție şi de mobilizare a  eforturilor noastre, ale factorilor de decizie politică, dar și ale publicului larg, pentru găsirea celor mai bune metode de prevenire și contracarare a acestui fenomen care amenință familii şi comunităţi întregi.”

Conform unui comunicat de presă primit la refdacție, se mai amintește că ”primele reflecții de la nivel european privind căile de prevenire și combatere a traficului de persoane conveneau asupra necesității unei abordări multidisciplinare și coordonate, care să antreneze toate părțile interesate – ONG-uri și servicii sociale, autorități judiciare, de poliție și de imigrație – și care să implice cooperarea națională și internațională.

În acțiunile de prevenire și combatere a traficului persoane este utilizată așadar o abordare integrată și holistică – sau globală – și care are în vedere asigurarea respectării drepturilor omului. Abordarea este avută în vedere în mod explicit, atât de dreptul Uniunii Europene – în principal Directiva nr. 36 din 2011 privind prevenirea și combaterea traficului de persoane și protejarea victimelor acestuia, cât și de dreptul român.”

Problematica traficului de fiinţe umane

”România este unul dintre statele care abordează cu deosebită atenţie problematica traficului de fiinţe umane. Acest lucru a fost evidențiat din nou, cu prilejul celei de-a VI-a ediţii a Conferinţei Internaţionale privind Traficul de Persoane, organizată pe 9 octombrie anul acesta, de către Grupul pentru Combaterea Traficului de Fiinţe Umane care funcţionează în Parlamentul României, al cărui coordonator sunt.

Direcțiile urmărite de noi vizează reducerea traficului de persoane, atât în România, ca țară de origine și tranzit, cât și în Uniunea Europeană, prin sporirea efectelor acțiunilor de prevenție, creșterea numărului de anchete penale și condamnări ale traficanților, optimizarea acțiunilor specifice ale organelor de aplicare a legii, consolidarea sistemelor de gestiune integrată a frontierelor, precum şi asigurarea măsurilor pentru asistența și protecția victimelor.

Prin activitățile grupului dorim să îmbunătățim legislația, să informăm opinia publică, să organizăm audieri și dezbateri în cadrul Comisiei pentru afaceri europene, să organizăm conferințe internaționale, să colaborăm cu alte parlamente. Recent a fost publicat raportul pentru anul 2017, care ilustrează în mod pertinent dialogul constant și constructiv purtat de grup cu instituții și autorități publice având atribuții în materie.

Doresc să mulțumesc în această zi instituțiilor și autorităților publice care și-au adus aportul în domeniul propriu de competențe și astfel, dialogul pe care l-am purtat ne-a permis obținerea unei perspective globale cât mai cuprinzătoare asupra problematicii traficului de persoane.

Noi, membrii grupului, suntem însă preocupați și de perspectiva locală. În acest sens, am adresat în luna iunie a acestui an o întrebare Ministerului Afacerilor Interne, ce avea ca obiect importanța continuării perfecționării în domeniul combaterii traficului de persoane, precum și creșterea numărului de ofițeri specializați în lupta anti-trafic din județul Vrancea. Premisa de la care am pornit în demersul meu a fost faptul că, potrivit datelor ANITP, acest județ este afectat într-o măsură semnificativă de fenomenul traficului de persoane, iar în această privință ofițerii specializați în combaterea traficului de persoane cunosc bine realitatea locală.

Nu avem în vedere doar obținerea de date și informații, deși, desigur, această activitate are o importanță fundamentală, ci ne preocupă activitatea de selecţionare a acelor date și informații, prin care ele să poată fi traduse în politici publice viabile, adecvate și realiste, impunându-se o abordare a combaterii fenomenului, nu doar la scară naţională, ci la nivel regional, european şi global.” este comunicatul președintelui Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputatilor, deputatul PSD Angel Tîlvăr.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel