Consilierii municipali ALDE au depus un proiect de hotărâre pentru ca Bucureștiul să aibă o 'Zi fără autoturisme'.
Consilierii municipali ALDE au depus un proiect de hotărâre care prevede ca 22 septembrie 2018 să fie 'Ziua fără autoturisme', iar în intervalul orar 10.00-18.00 să nu se circule cu maşina în Bucureşti, decât în situaţii prevăzute clar. 'Am depus, în calitate de consilier general ALDE, la Primăria Municipiului Bucureşti, proiectul de hotărâre de consiliu privind stabilirea zilei de 22 septembrie ca 'Ziua fără autoturisme', în care în intervalul 10.00-18.00 să nu se circule cu autoturismele în Bucureşti. Proiectul prevede de asemenea demararea procedurilor, alături de Ministerul Mediului, pentru înscrierea Municipiului Bucureşti în competiţia europeană 'Săptămâna Europeană a Mobilităţii', ce are loc în perioada 16-22 septembrie', se arată într-o postare pe facebook a consilierului municipal Tudor -Tim Ionescu.
Acesta a ataşat şi proiectul de hotărâre, semnat de către toţi membrii grupului ALDE, conform căruia 'se aprobă demararea procedurilor privind înscrierea şi participarea Municipiului Bucureşti la iniţiativa europeană 'Săptămâna Europeană a Mobilităţii 2018. De asemenea, se împuternicesc direcţiile de resort din Primăria Capitalei ca în colaborare cu primăriile de sector şi Ministerul Mediului să organizeze activităţi de campanie atractive, să implementeze măsuri permanente relevante şi să organizeze 'Ziua fără autoturisme' 22 septembrie 2018.
Ce mașini vor fi interzise
În ziua respectivă, în Capitală, între orele 10.00-18.00, ar urma să fie interzisă circulaţia vehiculelor cu motor, inclusiv LPG, vehiculelor electrice cu două, trei sau patru roţi. Vor fi exceptate de la această prevedere: ambulanţele, echipajele de intervenţii SMURD, pompieri, poliţie, jandarmerie, poliţia locală, precum şi ale altor instituţii şi servicii publice aflate în misiune. Vor mai putea circula, cu condiţia de a respecta o limită de 30 km/h, vehicule de transport în comun, taxi-uri, vehiculele serviciilor publice, vehiculele serviciilor de utilitate publică, autocarele, persoanele cu mobilitate redusă sau cu handicap care au un permis, vehiculele corpului diplomatic.
Conform expunerii de motive, Săptămâna Europeană a Mobilităţii are loc în fiecare an în perioada 16-22 septembrie, fiind vorba de o iniţiativă care încurajează oraşele să introducă şi să promoveze măsuri de transport durabil şi să invite oamenii să încerce alternative la utilizarea autoturismului.
1.352 de oraşe au organizat 'Ziua fără autoturisme'
În document se mai arată că de la introducerea sa, în 2002, impactul Săptămânii Europene a Mobilităţii a crescut constant, atât în Europa cât şi în lume, iar în 2017 campania a bătut recordul de participare, când 2.526 oraşe din 50 de ţări au organizat activităţi în decursul săptămânii. Peste jumătate dintre oraşele participante au implementat măsuri permanente.
Tot în 2017, un număr de 1.352 de oraşe au organizat 'Ziua fără autoturisme'. Semnatarii mai arată că în contextul preluării de la 1 ianuarie 2019 a preşedinţiei rotative a Consiliului UE, susţinerea proiectelor europene, prin votul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, reprezintă 'un semnal important atât pentru celelalte oraşe din România, cât şi pentru celelalte state membre cu privire la angajamentul nostru european'.
Vezi și: RAR ajută cumpărătorii de mașini second hand să afle adevărul. Totul, la un SMS distanță
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu